Värme. Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet även vid grillning Foto: Mostphots

Räddningtjänsten varnar för torka

Det har blivit väldigt varmt snabbt. Nu avråder räddningstjänsten från eldning.

  • Publicerad 17:24, 15 maj 2018

Vi rekommenderar att man inte eldar.

Våren blev kort i år. I stället har det plötsligt blivit het och torr sommar. Det har gjort att skog och mark torkat och i veckan utfärdades eldningsförbud i många kommuner i Mälardalen.

I Ekerö har det ännu stannat vid en avrådan från eldning.

– Vi rekommenderar att man inte eldar. Det är inte ett eldningsförbud än, men vi är ganska nära ett sådant beslut, för det är väldigt torrt ute, säger Patrick Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt prognosen ska det bli lite regn till helgen och då kan rekommendationen ändras.

– Vi håller bevakning på det här hela tiden. Än så länge har det inte varit några allvarliga tillbud i skogen men märker vi att det blir en anstormning av incidenter ute i skog och mark då kanske vi hamnar i ett läge där vi måste utfärda ett förbud, säger Patrick Johansson.

Det är inte torrare nu än det varit vissa somrar. Däremot har det blivit torrt ovanligt tidigt i år.

– Det har kommit så fort. Vi var inte riktigt beredda på det, det har gått väldigt fort nu med ett antal varma dagar. Så det har torkat upp snabbt, säger Patrick Johansson.

Avrådan gäller all eldning utomhus, alltså även trädgårdsbrasor. Man ska även vara försiktig i samband med grillning eller skogsarbete, eftersom gnistor från grill och maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en brand. Man ska också vara mycket försiktig med cigarrettglöd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter