Solomon Faie, Malak Hassen, Zahraa Malik, Lilian Arian, Marko Gorgis och Yasser Alaridi inför det första mötet med Skärholmens ungdomsråds nya styrelse. Ytterligare fem personer sitter med i styrelsen. Foto: Claudio Britos

"Rådet ger hopp till ungdomar"

Skärholmens framgångsrika ungdomsråd har fått en ny styrelse. SkärholmenDirekt träffade några av styrelseledamöterna inför deras första möte.

  • Publicerad 11:26, 26 sep 2019

– Vi har alla idéer och olika områden som vi brinner för. Till exempel Marko för fotboll, Alex för poesi. Nu ska vi sitta ned, prata och ser vad vi kommer fram och vad vi kan göra, säger Malak Hassen, en av de nyinvalda.

Ungdomsrådet har funnits sedan 2015. Det är öppet för alla ungdomar i stadsdelen att vara medlemmar och styrelsen som består av 11 personer röstas fram. Från en början genom klassiska val, men nu görs omröstningen i sociala medier. Den nya styrelsen består av sex nyinvalda ungdomar och fem stycken som valts in igen.

– En av de första sakerna vi ska göra är att representera Stockholm på en nordisk konferens som heter Youth city future lab i Danmark. Där ska vi diskutera världsfrågor med ungdomar från de andra nordiska länderna, säger Marko Gorgis, som återvalts till styrelsen.

För mig har det varit häftigt att se att saker som ungdomar gör på sin fritid, efter skolan, helt utan ersättning, gör stadsdelen roligare och bättre.

"Vi lever ett annat vardagsliv än vuxna människor och har ett helt annat perspektiv. Därför behövs ett ungdomsråd. För att lyfta fram våra idéer" säger Marko Gorgis. Foto: Claudio Britos

Skärholmens ungdomsråd har tidigare utsetts till Sveriges bästa ungdomsråd och ligger bakom flera numera välkända initiativ som tagits i stadsdelen. Till exempel den stora muralmålningen på Stadsteatern, en årlig fotbollsturnering och den årliga poesitävlingen Röda linjens bästa poet.

– För mig har det varit häftigt att se att saker som ungdomar gör på sin fritid, efter skolan, helt utan ersättning, gör stadsdelen roligare och bättre. Jag ville vara med och bidra, säger Esra Malik.

Hennes syster Zahraa Malik sitter också i den nya styrelsen.

– Jag har varit med och jobbat som volontär flera gånger på rådets event. Nu ska jag vara med och planera dem, säger hon.

Ungdomsrådets nya styrelses första möte som tog plats i Bredäng under onsdagskvällen. Från vänster: Marko Gorgis, Solomon Faie och Zahraa Malik. Foto: Claudio Britos

Ungdomsrådet skapades i Skärholmen sedan stadsdelen fick en säck med pengar öronmärkta för att användas till demokratiprojekt. Pengarna kom från en demokratisatsning i ytterförorterna, Stadsdelen anställde Hani Parsi på heltid för att projektleda ungdomsrådet.

– Det är en unik satsning. Inte många ytterstadsförorter gjorde så. Det är nog därför som vi har kunnat nå så bra resultat. För att vi har en vuxen person som är anställd på heltid och som överser projektet, säger Hani Parsi.

Hon säger att en av hennes främsta uppgifter och det som hon alltid börjar med är att få ihop gruppen. Ungdomarna kommer från olika bakgrund, är av olika ålder och kommer från olika delar av stadsdelen. Att få dem att bli en fungerande grupp som kan samarbete är en viktig pusselbit. Efter det kan arbetet med ungdomarnas idéer börja.
– Rådet ger hopp till ungdomar. Det visar dem att de kan påverka. Det visar sig ganska direkt och konkret att man kan få sina drömmar och önskemål uppfyllda om man engagerar sig. Ingenting är omöjligt säger jag till dem. Det finns inga gränser för vad vi kan uppnå, säger Hani Parsi.

Solomon Faie, Malak Hassen, Zahraa Malik, Lilian Arian, Marko Gorgis och Yasser Alaridi. Foto: Claudio Britos