Gemensam eter. Åsa Secher är nörd som roddar radiobio. Foto: Valentino Foster

Radio i biograf gör succé på Södermalm

Tre stycken föreställningar, tre gånger utsålt. Vid Mariatorget har grejen att gå på bio för att lyssna på radio i grupp, gjort succé i det lilla.

  • Publicerad 11:47, 12 feb 2020

Det är Stockholms radiobiograf som nästa vecka kör sin tredje kväll. Och den är redan utsåld. Bio Valentino på Wollmar Yxkullsgatan har bara 32 platser, visserligen, men enligt den ansvarige Åsa Secher har trycket varit hårt.

Hon säger att hon nog nog kunnat fylla en betydligt större salong.

– Vad det här är för konstigheter? Ja, man lyssnar på radio tillsammans med andra människor, enkelt så, förklarar Åsa Secher konceptet.

I Köpenhamn har det här funnits länge, och det var också där den självutnämnda radioübernörden Secher lånade idén. Första lyssningen körde Stockholms radiobiograf i november, och nu på torsdag den 20 februari vevar man en förhandslyssning på en P1-dokumentär om Jan Malmsjö och Marie Göranzon.

– Det kollektiva tillför något till att lyssna på radio. Det är kul och fint att göra det ihop, det blir levande och man känner reaktionerna i rummet. Popcorn finns att köpa, det är ju på en bio, men man får inte prata under tiden. Det får man göra efter.

Nästa tillfälle för radiobiografen blir någon gång i mars. Eftersom en radiodokumentär är väldigt bred, så funderar Secher då på smalare ljudvågor. Kanske någon sorts ljudkonst.

– Min dröm vore att få köra kanadensiska podcasten "The heart". Jag har försökt att få tag i dem men inte lyckats.

Vad är bäst med Södermalm?

– Liljeholmens båtklubb, Hornstull. Det är mitt i stan men känns som skärgården.

Markeringen: Här gör Söder slut med Sjöstan