Suad Al-Bohayae och dottern Huda Al-Bohayae Foto: Karoline Montero Araya

Rädsla och uppgivenhet när Farstas asylboende stänger

Inom två veckor ska Stockholms största asylboende vara tömt. Många har fått tågbiljetter till byar i Norrland. Rädslan är stor inför vad som väntar. "Jag är rädd att min dotter inte kommer klara det", säger Suad Al-Bohayae.

  • Publicerad 19:30, 6 apr 2017

Suad Al-Bohayae och dottern Huda Al-Bohayae Foto: Karoline Montero Araya

I höstas kom beskedet att Farsta asylboende, som med sina 600 boende varit Stockholms största, ska avvecklas. De flesta har redan flyttats till boenden i andra kommuner, framförallt i norra Sverige.

Kvar på boendet finns nu ett sjuttiotal personer, som just fått beskedet att de kommer att flyttas inom de närmsta två veckorna. Många upplever att de inte fått någon information om de nya kommunerna de ska bo i, vilket gör rädslan inför vad som väntar stor.

– Jag fick tågbiljetter till Boden på onsdag. Jag är rädd att min dotter, hela min familj, inte kommer att klara det, säger Suad Al-Bohayae från Bagdad.

Brinnande träkors mitt emot Farstas asylboende: "Riktig Ku Klux Klan-stil"

Tillsammans med sin man och sina två barn har hon bott i Farsta i snart ett och ett halvt år. Hennes dotter Huda, 18, befinner sig på grund av en allvarlig hjärnskada på en 2-årings nivå mentalt.

Huda behöver assistans dygnet runt, men Suads man är svårt sjuk i cancer. Suad lider själv av svår ångest, men tack vare de andra på boendet har hon fått hjälp att ta hand om Huda. I Boden känner hon ingen.

– Jag är rädd hur det ska bli när vi blir ensamma. Och det är flera timmar till närmsta sjukhus, men vi är alla sjuka. Det går inte.

Stockholms största asylboende stänger – boende tvingas flytta till Kiruna

Suad Al-Bohayae och dottern Huda Al-Bohayae Foto: Karoline Montero Araya

Stor ovisshet

Flera på boendet har liknande berättelser. Zina, som ska flyttas till en by tio mil utanför Kiruna, berättar förtvivlat om sin sexåriga autistiska son som fått bra rehabilitering på en förskola i Farsta och en plats med speciallärare på Kvickentorpsskolan till hösten. I byn utanför Kiruna finns ingen rehabilitering – och att resa en timme till skolan i Kiruna varje dag känns inte möjligt.

Två män i 40-årsåldern som tar sig fram med hjälp av rullatorer i korridoren, beskriver en stark rädsla för ensligheten och mörkret i norr. Ingen vet något om byarna de ska placeras i. Finns läkare, finns skolor, finns människor överhuvudtaget?

– Vi har inte fått någon information från Migrationsverket, hur ska vi veta? säger en kvinna och får medhåll av flera.

När Migrationsverket får frågan om hur de arbetar för att ge tillräcklig information och trygga de boende när de flyttas till ny kommun, svarar man via mejl att man meddelar de boende den nya adressen - "för att möjliggöra för den sökande att kunna se boendet på en karta och även kunna undersöka samhällsservice på den nya orten" skriver Sebastian Varas Torres. Han meddelar också att de boende får information om att personal på det nya boendet kommer anmäla barnen till skola och förskola.

Flyktingar och personal kameraövervakas på Farsta asylboende

Men Huda har ännu inte fått någon skolplats eller rehabilitering. Och att bo en timme från sjukhus när hon ofta får svåra ångestattacker och måste läggas in, kommer inte fungera enligt hennes mamma.

"De vet hur illa det är"

När Migrationsverket ombes kommentera Hudas fall, och huruvida Migrationsverket tar hänsyn till individuella omständigheter, svarar Sebastian Varas Torres att de inte kan kommentera enskilda fall - men att man alltid försöker ta hänsyn till särskilda omständigheter: "Här är det viktigt att understryka betydelsen av relevant dokumentation. Skyldigheten att informera verket om sitt hälsotillstånd åligger den sökande".

De skänker cyklar till Farsta asylboende

Hudas mamma Suad visar oss en tjock lunta med papper. Det är Hudas sjukjournal. Hon har bland annat legat inlagd under tio dagar på en psykiatrisk klinik. Här finns också en utredning utförd av psykolog såväl som läkare, som i sitt utlåtande konstaterar att Huda är mycket allvarligt sjuk och att det är en "förutsättning med trygg och stabil tillvaro för att hon ska kunna utvecklas".

– Migrationsverket har fått alla papper, de vet hur illa det är. Men det spelar ingen roll, säger Suad.

"Vänta, vänta"

En kvinna i 60-årsåldern på boendet, Nohad, säger att hon gett upp hoppet om att någonsin få ett tryggt och stabilt liv.

– Det enda svenska ord jag lärt mig är vänta. "Vänta, vänta" säger alla, och vi väntar och väntar. Vi kommer dö väntande.

Stänger om två veckor

- Senast 20 april ska asylboendet i Farsta vara tömt.

- Sedan sommaren 2016 håller Migrationsverket på att avveckla alla sina tillfälliga asylboenden vars avtal löper ut, på grund av att färre flyktingar kommer till Sverige i och med den nya flyktingpolitiken. Totalt handlar det om 1384 platser som försvunnit och försvinner i Stockholm under 2016/2017.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43

Västertorpsbo vill öppna kulturhus för unga

Nyheter Efterlyser lokal och eldsjälar Ordna ett mini-kulturhus för unga i Västertorp. Det säger Västertorpsbon Leiyah Rose Lindén som har skickat in ett förslag till stadsdelen.fredag 14/12 13:54