Rågsveds friområde. Foto: Karoline Montero Araya

Rågsved får groddammar och utsiktstorn

Fem nya groddammar och ett fågeltorn, det är vad som ska byggas i Rågsveds naturreservat. Klart lagom till våren.

  • Publicerad 16:29, 9 okt 2019

Rågsveds friområde, som blev klassat som naturreservat förra året, ska få fler grodor. Eller i alla fall är det stadens förhoppning. Fem (!) nya groddammar har ritats in i området och de kommer att grävas fram under hösten och vintern.

De är till för olika typer av groddjur och varierar i storlek från 167 kvadratmeter i yta till drygt 400 kvadrat.

– De kommer att vara utformade på lite olika sätt, vissa kommer att ha en spång som man kan gå på för att komma nära dammen, andra en sittbrygga, säger Johanna Stjernström, byggprojektledare hos staden.

Vid en av dammarna planeras även ett utkikstorn, med brygga och spänger. Det byggs i två våningar och blir fyra meter högt.

– Tanken är att man ska kunna titta på fåglar därifrån. Det finns en infoskylt redan på den här platsen om vilka arter som trivs i området, säger Johanna Stjernström.

Tornet placeras på en yta mellan sjön Magelungen och koloniområdet.

Schaktmassorna som uppstår vid grävjobben används för att göra kullar där groddjuren kan övervintra. Alltihop ska vara klart i mars 2020. Dammarna och tornet byggs som så kallad grönkompensation, alltså med pengar som avsatts när andra grönytor i Rågsved bebyggs.

Läs på stadens hemsida var dammarna kommer att placeras.

Nu är fåren tillbaka i Rågsveds friområde

GUIDE: Packa fikakorgen och upptäck Söderorts skogar

Kransens blivande sexor får inte gå kvar

Nyheter Förälder: "Att de skulle kastas ut från skolan har aldrig varit på tal" Femmorna får inte gå kvar på Midsommarkransens grundskola nästa höst. Det bekräftar grundskolchefen i mejl till SöderortDirekt. Nu bör eleverna förbereda sig på att byta skola till sexan.torsdag 17/10 20:51

Här styr ungdomarna själva upp gården

Nyheter Unga förebilder ska visa vägen framåt i Älvsjö Tonåringar som redan är förebilder på Ungdomens hus axlar nu på allvar rollen som ledare. Med kärlek och stolthet vill de visa alla på gården och Älvsjös vuxna att unga kan ta ansvar.torsdag 17/10 20:00