Utekonst. Guldtrappan i Rågsved, när den precis var klar. Foto: Sonia Hedstrand

Rågsveds centrum har fått trappa i guld

En smutsig betongtrappa i Rågsveds centrum har förvandlats till guld. Det är en del av stadens sommarutställning och ett försök att glädja lokalborna.

  • Publicerad 11:21, 2 sep 2020

Rågsved har fått ny offentlig konst under sommaren. Den gråa, smutsiga betongtrappan som leder från Rågsveds torg upp till fritidsgården har nämligen målats i guld, med små glaskristaller i taket. Det hela är en del av Stockholms sommarutställning där 20 konstnärer deltagit och pyntat olika delar av staden. Syftet är att alla ska kunna uppleva konst på ett corona-säkert sätt utomhus under pandemin.

Den som skapat trappan i Rågsved är konstnären Sonia Hedstrand. Hon beskriver sitt verk såhär: ”Efter en vår och sommar med pandemi-kris, social isolering och ekonomiska svårigheter, utan fester eller dans, är det läge för lite champagnesocialism! Den offentliga utsmyckningen ”Guldkant på tillvaron” är ett försök att glädja lokalborna i vardagen.” skriver hon.

Ytterligare trappa kan fixas

Konstverket blev klart 23 augusti men tyvärr fick det inte vara ifred särskilt länge. Redan efter ett par dagar hade någon klottrat på väggen och delar av glasmosaiken hade plockats ned.

Nu har guldtrappan reparerats och kommer att finnas kvar så länge fritidsgården vill det, enligt Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst, som är en del av Stockholms stad. Nu vill de se ytterligare en plats pyntas.

– Det finns en till trappa i centrum som vi gärna uppmuntrar centrumägaren att göra något fint med, ihop med oss och barn och ungdomar i området, säger Frida Cornell.

Stockholm konst har genomfört sommarutställningen ihop med trafikkontoret.