Stängt. Rågsveds fritidsgård öppnar i sin vanliga lokal först i höst. Nu i sommar ska gården köra aktivieter utomhus. Foto: Arkivfoto: Sacharias Källdén

Rågsveds fritidsgård öppnar utomhus i sommar

I sommar ska Rågsveds fritidsgård, som stängdes efter larm om oro och stök i vintras, öppna igen – men bara utomhus. Först i höst öppnas gårdens lokaler igen.

  • Publicerad 13:25, 24 apr 2020

Det var i november som Rågsveds fritidsgård stängdes akut sedan äldre killar tagit sig in på och vägrat lämna gården, som bara är öppen för tonåringar upp till 18 år. Läget på gården blev så oroligt och hotfullt att stadsdelen beslutade att stänga verksamheten på obestämd tid.

Stadsdelen stänger Rågsveds fritidsgård

Sen dess har gården bara fixat särskilda aktiviteter som träningar och tjejkvällar. De ungdomar som har velat umgås och hänga mer fritt har hänvisats till fritidsgårdarna i Hagsätra och Högdalen.

Nu är det klart att fritidsgården ska öppna igen i sommar, utomhus. Det beror både på coronaepidemin och på att stadsdelen vill ta ett omtag, berättar Kersti Tagesson, avdelningschef på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

– Planen är att vi först öppnar ute i början av juni. Vi ska undvika att vara inomhus på grund av corona men det kan också vara bra att vi inte kopplas ihop med lokalen till en början. Dessutom är det sommartorg i Rågsved, säger Kersti Tagesson.

Öppna förskolan och Kulturskolan flyttar in

Först i höst ska gården öppna som vanligt i Rågsveds centrum. Då ska också fler verksamheter, som öppna förskolan och Kulturskolan, flytta in i huset. Stadsdelen vill att de stora lokalerna, som ofta stått tomma dagtid, används mer. Man tror även att mixen av verksamheter kan göra platsen tryggare.

Ungdomar i Rågsved ska också få tycka till om fritidsgårdens framtid och om sommarens program inför omstarten.

– Vi ser också över och fräschar upp lokalerna, men den största skillnaden kommer vara att vi tydligare ska dela upp ungdomarna i olika åldersgrupper och matcha aktiviteterna mer mot dem, säger Kersti Tagesson.

Kritik mot lång stängning

Att gården har varit stängd under lång tid har kritiserats av oppositionen, som bland annat varnat för att ungdomar riskerar att dras in i kriminella grupper.

Men enligt Gustav Johansson (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, hade det varit oansvarigt att öppna innan gården var helt säker igen.

– De fritidsaktiviteter vi kan erbjuda ungdomar i Rågsved ska självklart vara trygga och i drogfria miljöer. Jag tycker det är väldigt positivt att vi inom kort kan erbjuda vuxenledda strukturerade aktiviteter för ungdomar i Rågsved, säger Gustav Johansson (M) i ett pressmeddelande.

SöderortDirekt har sökt Gustav Johansson för en egen kommentar.