Den 30 år gamla muralmålningen målades över av misstag av fastighetsvärden Rågsveds Fastighet AB förra året. Nu meddelar de att det som finns kvar av målningen ska bevaras. Foto: Sacharias Källdén

Rågsveds klassiska muralmålning blir kvar

Muralmålningen "Highway" som målades över av misstag i augusti förra året kommer att få vara kvar. Det bekräftar fastighetsägaren till tidningen Mitt i i dag.

  • Publicerad 14:05, 3 jul 2020

I augusti förra året vaknade Rågsvedbor upp till en chockerande syn. Den 30 år gamla väggmålningen "Highway" i Rågsveds centrum höll på att målas över med blå färg. Tilltaget visade sig senare vara ett misstag och efter det har det stridits om målningens vara eller inte vara.

"De målar bort Rågsveds identitet"

Lokalbor och graffitiintreserade har försökt rädda väggen. Men i april meddelade fastighetsägaren att de inte ville behålla målningen. I stället skulle väggen målas om för att se ut som den gjorde innan "Highway" målades 1989.

Då blossade protesterna upp igen, och nu berättar tidningen Mitt i att fastighetsägaren svängt ännu en gång och lämnat in en bygglovsansökan för att behålla målningen.

– Det är det beslutet som bolaget har tagit, att de ska behålla målningen, säger Andre Hamzo på Rågsveds fastighets AB till Mitt i.

De kan tänka sig att måla om Rågsvedsväggen

Vad som kommer att hända med den blå färgen som fortfarande täcker delar av muralmålningen, är dock inte klart än. Staden ska först och främst hantera det nya bygglovsärendet.