Ombildning. Rågsved mot ombildningar är en av flera grupper på Facebook som har startats i protest mot ombildningar i området. Foto: Sacharias Källdén

Rågsvedsbor mobiliserar mot ombildningar

Rågsved mot ombildningar, Bagis mot ombildningar och Hökis mot ombildningar. Sedan det blev känt vilka elva stadsdelar som är aktuella för ombildningar har flera grupper på Facebook dyka upp. Varför? För att engagera sig mot ombildningarna.

  • Publicerad 19:00, 6 mar 2019

Jag tycker det är lustigt hur man pratar om ombildningarna ger ökad valfrihet, när jag anser att man förlorar valfriheten

Vi har tidigare träffat både Bagisbor och Västertorpsbor som starkt motsätter sig tanken på ombildningar i deras områden. Detta efter att den blågröna majoriteten i Stockholms stad tillkännagav att man vill göra ombildningar av allmännyttan i elva områden i Stockholm, däribland flera i Söderort.

Nu har flera grupper på Facebook startats i för att engagera boende mot ombildningar i respektive förort. Bland annat finns grupper för Bagarmossen, Hökarängen och Rågsved.

– Syftet med gruppen är att nå ut med information om ombildningarna. Nu får vi bara information om positiva följder av ombildningar. Vi vill baksidorna med ombildningar, säger Rågsvedsbon Cissi Herrström, som också är ersättare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige och är en av flera som ansvarar för gruppen Rågsved mot ombildningar.

Vilka nackdelar ser du med ombildningar?

– Man förlorar valfriheten. Många i området kommer inte kunna välja att ta bostadsrätt för man har inte råd. Då får vi inte blandade bostadsformer, utan övervägande bostadsrätter, säger Cissi Herrström.

Trots att det finns flera separata grupper som fokuserar på den egna förorten, arbetar ombildningsgrupperna mot samma mål – att stoppa ombildningarna i förorten. Detta märks i sättet man arbetar inom och mellan grupperna.

– Vi delar saker i varandras grupper, vid torgmöten kan vi åka dit och stötta varandra och vi delar material, affischer med varandra för att sprida informationen, säger Cissi Herrström.

Anordnar stormöte

En av de tre grupperna, Bagis mot ombildningar, har, utöver affischer och informationsbrev, planerat ett stormöte med syfte att ta diskussionerna från det digitala till det fysiska och få till en rörelse tillsammans och i ett senare skede kunna påverka ansvariga politiker.

– Det handlar om att stötta varandra och ta lärdom av förra gången ombildningar var aktuella. För vi vet att det kan vara jobbiga processer och kan känner sig pressad, vilket väcker känslor som ilska, maktlöshet och hopplöshet. Det handlar ju om mitt hem, och någon annan som bestämmer över det, säger Bagisbon Ida Gulbrandsen som är en flera arrangörer bakom ombildningsmötet.

Stormötet anordnas den 16 mars i Bagarmossens Folkets hus.

Fotnot: I en tidigare version framgick inte att Cecilia Herrström är ersättare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Ombildningar. Rågsvedsbon Cissi Herrström är en av de som ansvarar för gruppen Rågsved mot ombildningar. "Vi vill visa på baksidorna med ombildningar", säger hon. Foto: Privat

Detta krävs för att ombilda

För att ett område ska bli aktuellt för ombildning finns två krav. För det första ska hyresrätter utgöra mer än 60 procent av samtliga bostadstyper i området. För det andra ska andelen allmännyttiga hyresrätter vara fler än de privatägda.

Minst 50 procent av hyresgästerna i en fastighet ska teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande om ombildning för att en sådan ska bli aktuell.

Enligt den grönblå majoriteten är det viktigt att tillåta ombildningar för att bidra till integration på både bostads- och arbetsmarknaden.

Snart kan du dricka vin på Ica i Älvsjö

Nyheter Matbutik i Långsjö satsar på bistro Snart behöver inte Älvsjöborna åka till Liljeholmen för att ta ett glas vin i mataffären. Runt midsommar drar Ica-butiken på Svartlösavägen igång sin egen bistro.tisdag 21/5 19:00

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08