Flera raketer har skjutits in i Sätra centrum, senast i natt. Foto: Claudio Britos, Mostphotos

Raketer sköts in i Sätra centrum

Vid flera tillfällen den senaste tiden har raketer skjutits in i Sätra centrum, senast i natt. Men i stort har jullovet varit lugnt i 127-området, enligt Skärholmspolisen.

  • Publicerad 08:57, 9 jan 2019

Strax innan midnatt, natten till onsdag, kallades polis till Sätra centrum efter att någon skjutit fyrverkerier i Sätra centrum. Det är inte första gången de senaste veckorna.

– Vi har haft några incidenter där och har diskuterat en del med stadsdelsförvaltningen och de kommunala ordningsvakterna hur vi ska förebygga det. För det är ju störande mot dem som bor och vistas där, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på polisen i Skärholmen.

Det knepiga, säger han, är att centrumet måste vara öppet dygnet runt, eftersom tunnelbanan bara kan nås genom centrum.

Nattens händelse rubricerar polisen som skadegörelse genom brand. Vem som ligger bakom raketskjutningarna vet de inte.

– Vi har inte gripit någon för det, men vi misstänker att det är ungdomar som tycker att det är kul. De tänker inte på riskerna som uppstår, dels att folk kan skadas och dels, om man har otur, att det kan börja brinna. Som tur är har det gått bra hittills.

Förutom raketskjutningarna har jullovet varit lugnt i området.

– Både under jul och nyår har det generellt sett varit ganska lugnt. Just nu är det i Sätra vi har haft lite bekymmer, det blir lite oreda när det är öppet dygnet runt och blir en plats där folk hänger för att värma sig, säger Andreas Lindberg.

Fler poliser

Både Sätra och Vårberg centrum har av boende pekats ut som otrygga platser, delvis på grund av stök och narkotikahandel. Andreas Lindberg hoppas att de ska kunna synas mer i centrumen under året.

– Vi har ett bättre resursläge i Skärholmen nu, vi har fått ett tiotal nya poliser bara till vårt lokalpolisområde och ska nu planera vårt riktade brottsförebyggande arbete för hela året. De lokala centrumen är prioriterade för oss och vårt mål för året är att kunna jobba där mer långsiktigt och uthålligt, säger han.