Ramaskri när Alexander lämnar Systemet

"NEEEEEJ", "fruktansvärt sorgligt" och "nu blir jag nykterist!". Vad är det som orsakat dessa och 1 300 andra liknande desperata utrop? Jo, Alexander Harte ska sluta på Systembolaget i Sjöstan och börja jobba i Mörby centrum.

  • Publicerad 16:42, 7 feb 2018

– Har man inte kul på jobbet har man sålt sig själv väldigt billigt. Så lång tid har vi inte på oss här i livet, säger Alexander Harte medan han visslande lotsar runt oss i butiken.

Här har han varit sedan bolaget öppnade för fyra år sedan. Och han har gått allt annat än obemärkt förbi.

För någon vecka sedan skrev Alexander ett inlägg i Hammarby Sjöstads Facebookgrupp där han meddelade att han efter februari kommer att byta jobb till en butik i Mörby och ville tacka för de fina åren i Sjöstan. Responsen var allt annat än väntad. Innan han knappt hunnit blinka hade det anspråkslösa inlägget gillats av 1 100 personer, och de över 200 förtvivlade kommentarerna gjorde en sak klar: fredagsmyset i Sjöstan blir sig aldrig likt igen.

– Det är rörande så klart, nästan så att man vill stanna. Men det kliar i både fötter och händer efter nya utmaningar. Butiken i Danderyd är dubbelt så stor men jag vill få lika personlig kontakt med dem som jag fått här, säger Alexander.

Spexar upp tillvaron

Men vad är det då som gjort att just han fått de allt annat än lättflörtade Sjöstadsbornas hjärtan att smälta? När han själv får frågan kommer svaret blixtsnabbt.

– Skånskan. Jag har den att tacka för allt! Den gör att man automatiskt upplevs genuin och lite oborstad. Ja, och så gillar jag att skoja till det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För Alexander betyder det kilt på midsommar, julgranskulor och full tomtemundering (som tyvärr sprack i skrevet i julas: “jag fick stå jävligt stilla den dagen”) och kaninöron eller frack när andan faller på. Såväl kollegor som Sjöstadsbor har helt enkelt fått vänja sig vid Alexanders säregna stil.

– Folk är vana vid det gamla statliga torra Systembolaget, och visst det är en seriös bransch men om man tar det med en klackspark blir det lättare att hantera allvaret. Även de som har problem eller mår dåligt vågar öppna sig lättare och prata med mig ju mer jag ger av mig själv.

FÖRTVIVLAN. När solstrålen Alexander Harte annonserade att han skulle sluta på Systembolaget i Sjöstan blev det stort ramaskri. Foto: Sacharias Källdén

Kan Alexander vara FÖR rolig? Foto: Sacharias Källdén

Det allra bästa med jobbet är just mötet med människor från samhällets alla hörn.

– En grav alkoholist som jag måste neka flera gånger om dagen får samma bemötande som en vd-pamp från Östermalm. Människor är människor. Och de som är slitna och ledsna, att ge dem ett leende och se hur de lyser upp, det känns i hela kroppen.

Eller som det där paret som kom in och berättade om en flaska vin de sparat i tjugo år.

– Så bad de MIG om råd kring vilken mat som skulle passa till. När man får ett sådant förtroende att påverka någons liv, då får man gåshud. Kolla, säger han och visar hur håret reser sig på underarmen.

Danderyd: Watch out

Även om det känns sorgligt att lämna ser Alexander det som att flytten till Mörby gör att cirkeln sluts.

– Jag är faktiskt född i Danderyd och återvänder nu. Men det är klart, de stackarna är nog inte beredda på vad de får, skrattar han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Frankofil och medeltidsfantast

Namn: Alexander Harte

Bor: Med sin fru, som han träffade på Medeltidsveckan i Visby, i Hammarby Sjöstad.

Ålder: 36

Bakgrund: Telefonförsäljare, gymnasielärare i historia och engelska, amatörteatersveteran

Gillar: Franrike, allt med medeltiden, tärningsrollspel, brädspel och tv-spel

Lyssnar helst på: Irländskt.

Favoritdryck: Rödvin. Någon Côtes-du-Rhône eller Madiran.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.