SOVPLATS. "Om jag inte hittar något nytt boende kommer jag att ta mina saker och kanske sova på polisstationen, i väntrummet. Jag har redan varit där och tittat, och det går att sova där. Jag tror inte att det är olagligt", säger Rami Sadaah.

Rami vräks - en månad innan sin examen

Rami Saadah har flytt från krig. Nu är han mitt uppe i sin utbildning till undersköterska, jobbar extra på ett vårdhem och pratar flytande svenska. Snart riskerar han ändå att stå på gatan utan någonstans att bo, och utan någon som hjälper honom.

  • Publicerad 09:15, 8 aug 2018

Efter införandet av bosättningslagen 2016 skulle alla kommuner vara med och dela på ansvaret för nyanlända. Syftet var bättre integration. De nyanlända skulle fördelas över kommunerna för att få en riktig chans att komma in i samhället.

Men nu riskerar många i Solna kommun att snart stå bostadslösa, då de fått korttidskontrakt på två år som kommer att löpa ut. Meningen är att de istället ska hitta boende på samma villkor som alla andra.

– Jag brukar jämföra mig själv med en treåring. Jag har varit tre år i Sverige, har tre års erfarenhet av det svenska språket, kulturen och samhället. Har stått tre år i bostadskö i en kommun där det tar över tio år att få en bostad. Och nu säger de att jag får klara mig själv, det funkar ju bara inte, säger Rami Sadaah.

Han kom till Sverige från Syrien i augusti 2015, och fick sitt permanenta uppehållstillstånd i maj 2016. Därefter fick han erbjudande om att flytta till de tillfälliga modulerna vid Bredkilsbacken i Huvudsta, specialbyggda för just nyanlända, och påbörjade sin etableringsplan. Han jobbar nu extra under sommaren och ska snart läsa sin sista termin på utbildningen till undersköterska.

– Terminen sträcker sig till december, men jag är tvungen att flytta senast den 31 november. Om jag vill fortsätta plugga får jag göra det från gatan. Jag har söker nya boenden hela tiden, men får alltid ett nej. Hyresvärdar vill ha någon som har ett heltidsjobb och en bra inkomst. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

De senaste två åren har han delat ett rum på 19 kvadratmeter med en annan man, som han blev ihopparad med vid inflyttningen. Både han och rumskamraten har fått påminnelsebrev om att det snart är dags att flytta ut, men ingen har någon aning om var de ska ta vägen.

– Min rumskompis har i alla fall lite släkt i andra delar av Sverige så i värsta fall kan han kanske bo hos dem, men jag har ingen här. Jag kom hit helt ensam.

Han beskriver en dröm om ett liv där han kan studera vidare och ha en normal vardag.

– Min framtidsdröm, om jag har någonstans att bo, är att studera vidare till sjuksköterska och jobba extra under tiden. Bara ha ett normalt, balanserat liv helt enkelt.

Han säger att känner sig sviken av Solna kommun då han gjort allt i sin makt för att vara en så bra medborgare som möjligt.

– Jag är ingen börda för samhället. Jag jobbar, betalar skatt som alla andra och bidrar till sjukvården i och med mitt jobb. Jag utbildar mig och jag har lärt mig svenska. Alla pratar om integration, men hur ska det gå att integrera människor om det här är så man behandlar oss som gör allt för att faktiskt integreras?

Han tror att han förmodligen inte är en av dem som kommer att bli mest drabbad av problemet.

– Det är inte värst för mig. Men hur ska de gå för de andra som också slängs ut, de som inte lyckats etablera sig? De som inte har jobb, ingen utbildning och inte kan svenska? De kommer inte att ha någon chans.

MER Så svarar partierna

Hur vill ditt parti lösa Ramis situation?

Vänsterpartiet: Alliansens politik omöjliggör riktig etablering. Det vill vi ändra på – för Ramis skull och alla andra i hans situation. Vänsterpartiet vill erbjuda nyanlända med tillfälliga hyreskontrakt möjlighet till förlängning, samt utreda möjligheten att bygga fler modulbostäder. Men viktigast av allt: vi vill bygga 800 billiga och klimatsmarta hyresrätter varje år för att minska kötiden på hyresrätter.

Miljöpartiet: Vi har flera gånger träffat de nyanlända på Stenbacka och pratat om deras situation. Miljöpartiet föreslog i våras att kommunen ska erbjuda förlängning av kontrakten för dem som inte lyckas hitta en ny bostad på egen hand. Vi vill att kommunen tar ansvar för de nyanlända så att de kan avsluta sin utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden.

Solnapartiet: Solna har väsentligt mindre problem inom integrationsområdet än många andra kommuner, och borde därför kunna ha en pragmatisk inställning. I det aktuella fallet tycker Solnapartiet att Rami ska få gå färdigt sin USK-utbildning i lugn och ro genom att få bo kvar, framförallt då det verkar finnas lediga moduler.

Liberalerna: Vi förstår såklart att det är tufft för Rami och andra i hans situation. Dock är det så att inga förutsättningar ändrats under tidens gång utan tvåårsregeln har varit känd och gäller lika för alla. Solna är också en av de bästa kommunerna när det kommer till integration, här får man både ett skräddarsytt och individuellt stöd och det har ju gett resultat i Ramis fall som både har jobb och snart är klar med sin utbildning.”

Centerpartiet: Solna har jobbat aktivt och snabbt med att få fram bostäder för flyktingar och löst det relativt bra. Bostadsbristen i Stockholmsregionen drabbar Rami, barnfamiljer, våldsutsatta kvinnor, unga vuxna och fd missbrukare. Därför vill vi bygga mer. Vi behöver olika sorters boenden, storlekar och utformning. Samtidigt har vi ett aktivt integrationsarbete, genom Solnamodellens jobbmatchning och samarbete med föreningslivet.

Moderaterna: Rami, tillsammans med Solnas övriga nyanlända, har samma rättigheter och skyldigheter som andra. Vi hjälper dem komma i arbete, men de får inte förtur i bostadskön. I Solna gäller lika för alla. Solna tar ansvar för flyktingar som anvisas hit och erbjuder språk- och yrkesutbildning samt övriga verktyg för att de ska komma in i samhället. Efter två år i etableringsfasen har de liksom alla andra ett eget ansvar att hitta jobb och bostad.

Socialdemokraterna: Rami har gjort allt rätt. Han har lärt sig svenska, studerar och jobbar. Nu drabbas han av en bostadsmarknad som saknar hyresrätter. Redan 2016 föreslog vi ett snabbspår för nybyggnation av hyresrätter, men det röstades ned. Att bygga fler hyresrätter är enda sättet att förkorta bostadskön och ge alla unga, nyanlända som infödda, en möjlighet att få en bostad i Solna. Vi går till val med löftet att bygga 500 hyresrätter per år i Solna.  

Kristdemokraterna: Det är svårt att inte känna sympati med Rami i den situation han befinner sig. Att boendetiden är begränsad till två år har varit tydligt från början och därför är det bra att han börjar söka varaktigt boende så fort som möjligt. Med det sagt kan det ibland finnas situationer när undantag kan behöva göras under en begränsad period. Den bedömningen gör ansvarig förvaltning, inte vi politiker.

Bergshamrapartiet: Ramis situation är en utmärkt illustration av den obalans vi har i Sverige. Där det är stor efterfrågan på arbetskraft finns inga bostäder och där det finns lediga lägenheter finns inga jobb. Och Solna är extremen. Fler arbetsplatser än boende och Sveriges längsta bostadskö. Då det gäller Rami måste samhället fortsätta ta ansvar. Förläng korttidskontraktet till fem år. Solna måste gå ihop med andra kommuner och kräva att staten förlänger subventionstiden.

Sverigedemokraterna har trots flera påminnelser valt att inte besvara frågan.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt