Hemma igen. Musikern Robin Nazari är tillbaka och vill hylla gården på Elsa Beskows gata där allt började. Foto: Sacharias Källdén

Rapparen Robin Nazari om kärleken till Fruängens kollektiv

Rapparen Robin Nazari är tillbaka och spelar in musik på sin barndoms gård. Med nya EP:n "Övre Nedre" vill han ge tillbaka allt han fått från kollektivhusområdet på Elsa Beskows gata.

  • Publicerad 19:30, 24 okt 2019

Det är i ett kvarter med sju 80-talskåkar på en höjd som blickar ut över Fruängens bollplan som Robin Nazari har sin "safe zone och ett hem med en legendarisk gemenskap". Här i kollektivhusområdet på Elsa Beskows gata har han hängt ända sen han flyttade till Fruängen från Bredäng som sjuåring, kort efter att hans pappa hade gått bort.

Först bodde han och familjen på Elsa Borgs gata några hundra meter härifrån men det var på kollektivhusens gård som man alltid hittade Robin.

"Övre-Nedre-infekterade"

– Det var här alla barn var. Det var massa aktiviteter och tryggt. Dogge uppträdde här. Jag har gjort allt här, busknackat och blivit instoppad i glassbilen, allt. Det är inte så att alla går och kramar varandra och är helgon hela tiden men går något snett finns vi där för varandra, säger Robin.

I kollektivhuskvarteret finns flera gemensamma lokaler, två i varje hus, med plats för allt från pingis, gym och bastu till boxning. Vid tvättstugan finns en liten gårds second-hand och det har fixas fester, loppisar och uppträdanden här i årtionden.

Här fixar vårdpersonalen fest för de gamla

Foto: Sacharias Källdén

Robin liknar Övre Nedre, som området kallas, vid en stor familj. Ett öppet och inkluderande arbetarklasskvarter med "en person från varje land".

– På våra gårdsfester har vi spökrundor, portugisisk mat och någon svensk pappa dansar helt galet. För mig är det här hem, så fort jag kliver in här blir jag helad. Och alla som flyttar hit blir "Övre-Nedre-infekterade", säger Robin.

Fientligt på Östermalm

När han var tonåring flyttade familjen in på riktigt och de bor fortfarande kvar. I år har Robin också tagit tillbaka sitt musikskapande till gården. Hans nya EP, som fått namn av kollektivhusområdet, är inspelad här efter att Robin lämnat en studio han hyrt på Östermalm i några år.

– På Östermalm tänker man hela tiden på hur man går och hur man ser ut. När vi var vid studion sent på kvällen trodde folk att vi sålde knark. Man vågade knappt gå in och ut genom porten. Jag var på tårna hela tiden, kände mig inte välkommen. Men jag ser det som att jag utbildat mig och nu har jag flyttat hem igen.

Häng med till linje 14:s södra ändstation

Stöttar de unga

Redan från start har Robin känt att han fått vägledning och inspiration till sin musik från folk i Övre Nedre. Idag beskriver han energin i kvarteret som ovärderlig för sitt skapande. Nu vill han ge något tillbaka till de som växer upp här idag. Flera av kvarterets barn och unga fick till exempel vara med i videon till nya låten Mamma Mia.

– Jag tror att det är viktigt att de unga får se sig själva, sina vänner och sitt område, att de känner sig inkluderade. De ser att vi gör musik, 50 meter från deras skola. Musik som de lyssnar på sen. Det är rätt ballt. Övre Nedre har hjälpt mig också att se att det inte bara finns en väg framåt. Man kan bli pundare men man kan också bli vd.

Robin Nazari (till höger) här tillsammans med producenten Eren Saygin i studion på gården. Foto: Sacharias Källdén

Kollektivlivet letar sig in i musiken

Namn: Robin Nazari.

Ålder: 22 år.

Bor: Elsa Beskows gata.

Aktuell med: EP:n Övre Nedre som släpps den första november. Har tidigare släppt Familjen och Inget varar för evigt.

Robin om hur kollektivområdet letat sig in i musiken: “När jag går in i studion för att berätta om mitt liv så knyts det automatisk till Övre Nedre. Det är så mycket minnen härifrån.”

Visa merVisa mindre