Södersjukhuset. Ingen annan akutmottagning i landet har lika lång väntetid. Foto: Mostphotos

Rapport: Sös har landets längsta väntetider

4 timmar och 45 minuter. Så länge får patienten vänta på Södersjukhusets akutmottagning, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

  • Publicerad 15:57, 15 feb 2018

För Stockholms läns landsting är det inga glädjande siffror som presenteras i en färsk rapport från Socialstyrelsen. Framför allt sticker Södersjukhuset ut med de längsta väntetiderna i landet. Fyra timmar och 45 minuter hinner passera innan en patient får lämna mottagningen, samtidigt som mediantiden i hela landet är tre timmar och 30 minuter.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) säger att han blir "väldigt upprörd" över uppgifterna i rapporten.

– Stockholm är landets rikaste landsting och vi borde ha råd med akutmottagningar som fungerar, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte bara Södersjukhusets akutmottagning som har en lång väntetid i länet. Även Karolinska Huddinge, Danderyd och Karolinska Solna ligger över snittet i landet. Akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) poängterar dock att rapporten är baserad på siffror från juni 2016 – maj 2017. 

– Det har hänt en del sedan dess. Nu är fler närakuter på plats, vilket gör att besöken på akutsjukhusen minskat. Vi har även tillsatt en kömiljard för att korta köerna och har en dialog med våra sjukhus som nu arbetar intensivt med att effektivisera arbetsmiljön, förklarar hon.

Innebär det att vi kan räkna med kortare vårdköer 2018?

– Jag kan inte sia om framtiden. Men med de insatser vi gör och med tanke på de rapporter vi får är jag snudd på säker på att det kommer att ge resultat.

Socialdemokraterna i landstinget menar dock att krisen på akuten är ett resultat av politiska prioriteringar till fördel för de privata vårdvalsmarknaderna. Dag Larsson ser ingen ljusning i sikte.

– Jag tror inte satsningarna kommer att förbättra situationen. Det mesta pekar på att det kommer vara fortsatt långa väntetider, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Genomsnittlig väntetid i Stockholms län

Södersjukhuset: 4 tim 45 min

Karolinska Huddinge: 4 tim 24 min

Danderyd: 3 tim 59 min

Karolinska Solna: 3 tim 44 min

Södertälje sjukhus: 2 tim 57 min

Capio S:t Göran: 2 tim 44 min

Norrtälje sjukhus: 2 tim 29 min

Snitt i riket: 3 tim 30 min

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.