Hjälte. Rasmus Zetterström var en av hjältarna på Örtagatan när det började brinna i en lägenhet. Foto: Privat

Rasmus riskerade livet för att släcka brand

Rasmus Zetterström var på väg hem med snabbmatskassen. Det som skulle bli en lugn kväll slutade med att han sannolikt räddade minst ett liv. – Det var någonting som bara måste göras, säger han.

  • Publicerad 14:07, 15 jun 2017

Det var strax innan elva på torsdagskvällen som ett larm kom in om en brand på Örtagatan. När räddningstjänsten anlände var branden redan släckt. Det tack vare fyra personer som bestämde sig för att agera. En av dessa var Rasmus Zetterström som hade handlat ett sent kvällsmål.

– Jag såg att det kommer rök från grannhuset. Jag tänkte att det var någon idiot som grillade på balkongen.

Rasmus och hans flickvän insåg snart att så inte var fallet. Istället var det en brand på femte våningen. Rasmus bestämde sig direkt. Han sprang hem, hämtade sin brandsläckare och slängde två handdukar i badkaret som han sedan tog med sig. Porten i huset var låst, men efter en snabb konversation med 112 slog han sönder rutan och tog sig in.

Tillsammans med ytterligare en person tog han sig upp i huset. De började banka på dörrar för att få ut folk ur huset.

– Många tänker säkert: "sådant händer inte mig" och det var ju sent så folk blev mest förbannade först för att vi kom och dunkade på dörrarna.

Snart nog hade ändå människor lämnat huset. Ytterligare två personer anslöt till sällskapet och fyra stycken gick in i lägenheten med varsin brandsläckare.

–Dörren var öppen. Vi delade upp oss. Vi fick ut killen som var i lägenheten, sedan gick vi in igen. Det var mörkt och rökigt, men det brann rejält och var varmt. Vi räknade till tre och sedan tömde vi brandsläckarna. Då blev det alldeles svart.

Branden var släckt. Efteråt fann de fyra hjältarna varandra.

– Två av killarna pratade inte svenska. Men jag pratade med han som kom först, han hette Hussein fick jag reda på sedan. Det var fantastiskt hur man kan känna en sådan tillit till en människa man aldrig pratat med tidigare.

Insatsen kostade på. När vi pratar med Rasmus har han nyligen kommit hem från sjukhuset där han tillbringat närmare tolv timmar.

– När adrenalinet släppte så blev jag svimfärdig och mådde illa. De tog alla möjliga prover och gav mig syrgas. Jag hade en väldigt ojämn puls, men det berodde troligen på adrenalinet och chocken.

Distansen till händelsen är fortfarande kort, men Rasmus inser att det han gjorde kan ha räddat liv. Ett eller flera stycken. Samtidigt har han klart för sig att det var långt ifrån ofarligt.

– Vi tackades av räddningstjänsten och polisen efteråt. Det känns bra nu. En kompis till mig jobbar som brandman och han sa att det var jättefarligt, det vi gjorde. Men det var någonting som måste göras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bresserestaurangen – klart för start i juni

Nyheter Många har funderat på vad det ska bli av Bresse Krog. Nu finns det svar – Nordic Camping, som driver själva campingen, tar över krogen och startar nu en bistro/café.måndag 21/5 16:08