Råstasjön – så kan reservatet se ut

Byggplanerna är skrotade – nu ska Råstasjön bli ett naturreservat. Solna borde ta chansen att marknadsföra sjöns unika fågelliv, anser Magnus Enquist, professor i zoologi.

  • Publicerad 10:18, 31 mar 2016

Området
kan bli ett
varumärke
för Solna.

Kampen om Råstasjöns framtid är över. I februari upphävde Mark- och miljööverdomstolen detaljplanen för sjöns östra strand. I stället för 700 bostäder kan det bli holkar, häckningsflottar, nya träd och en vadarstrand.

Magnus Enquist, professor i zoologi vid Stockholms universitet och tidigare Solnabo, har varit engagerad i kampen för att stoppa byggplanerna. Det är han som har skapat kartan i anslutning till den här artikeln – ett första utkast till hur ett naturreservat skulle kunna se ut.

– Det mest akuta nu är att reparera området i nordost längs Evenemangsgatan där byggbarackerna står. Där borde man plantera svenska träd som hör hemma i miljön, säger Enquist.

I ett längre perspektiv vill han göra området mer
attraktivt för allmänheten – utan att inkräkta på den natur som finns i dag. Magnus Enquist anser att Solna stad har en jättechans att marknadsföra sjön.

– Det är unikt med så mycket fågelliv i ett tättbebyggt och samtidigt lättillgängligt område. Dessutom är fåglarna vana vid människor och lätta att se.

Svanarna, hägrarna och den stojiga skrattmåskolonin skulle kunna locka nya besökare till sjön, enligt Enquist. Lyckligt lottade kan kanske till och med få en glimt av den sällsynta vattenrallen under vinterhalvåret eller höra näktergalen sjunga i maj–juni.

– När min son gick på Ekensbergsskolan fick jag igång fågelskådningar. Jag har säkert haft ett 50–tal exkursioner med barn vid Råstasjön. Området kan bli ett varumärke för Solna om man marknadsför det på ett bra sätt.

Det formella beslutet att inrätta ett naturreservat är redan taget. Däremot finns det inga beslut om reservatets gränser eller vad det ska innehålla. Utredningen befinner sig än så länge i inledningsskedet.

– Vi inväntar de naturinventeringar som ska göras under vår, sommar och höst. Men utredningen kommer att ta in alla bra idéer, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Magnus Enquist kan tänka sig en del mindre förändringar. Till exempel fler holkar för fåglar och fladdermöss. I den södra änden föreslår han en vadarstrand för fåglarna och häckningsflottar.

– Många fågelarter vill inte häcka vid strandkanten. Ibland dyker det upp rävar vid sjön som kan ta ungarna. Flottar är bra och dessutom kan besökarna se fåglarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Hilma af Klint tar plats på Guggenheimmuseet

Nyheter Solnafödd konstpionjär har äntligen fått sitt erkännande Den Solnafödda konstnären var under sin livstid övertygad om att ingen någonsin skulle förstå hennes målningar. Nu ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimsmuseet i New York.torsdag 18/10 11:49

Gratis bilel eller 600 kronor?

Nyheter Stor skillnad mellan laddplatserna Innan sommaren ska 56 nya laddboxar finnas på plats vid Signalistens p-platser. En egen laddplats kostar 600 kronor extra i månaden. Priset har orsakat en del uppståndelse i sociala medier.torsdag 18/10 6:40