Råstasjön skådas i tv-rutan

Råstasjön är en av de utvalda platserna för SVT:s nya fågelprogram "Det stora fågeläventyret". På tisdag visas programmet i SVT. Programmets domare Gigi Sahlstrand drev på för att visa upp Råstasjön i programmet. Här är förklaringen varför.

  • Publicerad 09:15, 4 mar 2017

– Råstasjön har alla förutsättningar som en fågelsjö ska ha, säger ornitologen och fågelskådaren Gigi Sahlstrand som agerar domare i programmet.

Gigi Sahlstrand har själv kopplingar till området. Hon har tidigare bott åtta år i Solna, anordnar ofta vandringar vid Råstasjön och har gjort en inventering av sjön för Kungliga tekniska högskolan (KTH). Hon lade fram idén för teamet bakom "Det stora fågeläventyret" som fastnade för Råstasjön.

– De älskade sjön på en gång. Man kommer så nära fågellivet.

Hon tycker att det är fantastiskt att det finns en sådan sjö i Solna och så nära Stockholm.

– Jag vill visa fågellivet här och vilken fantastisk oas det är i stadsbebyggelse.

Solnabon Ellen Svahn är ofta ute och går runt Råstasjön med sin barnvagn. Hon håller med om att sjön verkligen är en oas i stadsbebyggelsen.

– Det är så fint och fridfullt. Min bebis sover väldigt bra här, säger Ellen Svahn som också ska titta på programmet på tisdag.

Men vad är det då Gigi Sahlstrand menar när hon säger att Råstasjön har så bra förutsättningar för ett fågelliv? Hon pekar på flera faktorer. Bland annat att det finns mycket växtlighet som fåglar kan äta av, men det är inte den enda faktorn.

– Sjön innehåller mycket fiskar, så det finns fåglar som dyker efter mat. Vassen gör att fåglar kan häcka och ta skydd.

Råstasjön är rik på fågelliv och det finns mycket att beskåda. Gigi Sahlstrand talar passionerat om vilka fåglar som finns där och tipsar om en fågel som kan vara värd att se eftersom den inte alltid är vid sjön.

– Silltruten häckar där, den är rödlistad. Den flyttar ända till Afrika på vintern och det blir ett kärt återbesök när den kommer tillbaka.

Hon säger även att det bland annat går att beskåda snatteranden, gräsanden, skrattmåsen, skäggdoppingen. Hon passar också på att kommenterar byggplanerna norr om sjön och säger att det är bra för sjöns skull att de inte blev av.

– Det är mycket fåglar som hittar mat och häckar där.

MER Det stora fågeläventyret

"Det stora fågeläventyret" är ett program där kändisar paras ihop med ornitologer och tävlar i fågelskådning. Bland kändisarna märks Anders Bagge och Martina Haag.

Avsnittet vid Råstasjön spelades in runt skiftet mellan sommaren och hösten.

Det hela visas i SVT1 på tisdag klockan 20.00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

Tomma lokaler kostar miljoner

Nyheter Postnord hittar inga hyresgäster En tredjedel av lokalerna i Postnords huvudkontor i Solna står tomma. Det kostar företaget cirka 30 miljoner kronor per, skriver Dagens Industri.lördag 17/11 20:37

Erika laddar för Funkisfestivalen

Nyheter Musiktävlingen har blivit en succé När Erika Wråkhufvud kliver ut på ett scengolv kan hon äntligen vara sig själv. Fredagen den 23 november ställer hon upp i Solnas Funkisfestival.lördag 17/11 9:03

Här fick blinda kvinnor en ny chans

Nyheter Prinsessan skapade Eugeniahemmet I skuggan av Eugeniahemmet ligger det före detta ålderdomshemmet för blinda kvinnor, även kallat Blindhemmet. Redan år 1887 bildades en förening, som hade till uppgift att skapa ett ålderdomshem för...torsdag 15/11 19:23