Råstasjön skådas i tv-rutan

Råstasjön är en av de utvalda platserna för SVT:s nya fågelprogram "Det stora fågeläventyret". På tisdag visas programmet i SVT. Programmets domare Gigi Sahlstrand drev på för att visa upp Råstasjön i programmet. Här är förklaringen varför.

  • Publicerad 09:15, 4 mar 2017

– Råstasjön har alla förutsättningar som en fågelsjö ska ha, säger ornitologen och fågelskådaren Gigi Sahlstrand som agerar domare i programmet.

Gigi Sahlstrand har själv kopplingar till området. Hon har tidigare bott åtta år i Solna, anordnar ofta vandringar vid Råstasjön och har gjort en inventering av sjön för Kungliga tekniska högskolan (KTH). Hon lade fram idén för teamet bakom "Det stora fågeläventyret" som fastnade för Råstasjön.

– De älskade sjön på en gång. Man kommer så nära fågellivet.

Hon tycker att det är fantastiskt att det finns en sådan sjö i Solna och så nära Stockholm.

– Jag vill visa fågellivet här och vilken fantastisk oas det är i stadsbebyggelse.

Solnabon Ellen Svahn är ofta ute och går runt Råstasjön med sin barnvagn. Hon håller med om att sjön verkligen är en oas i stadsbebyggelsen.

– Det är så fint och fridfullt. Min bebis sover väldigt bra här, säger Ellen Svahn som också ska titta på programmet på tisdag.

Men vad är det då Gigi Sahlstrand menar när hon säger att Råstasjön har så bra förutsättningar för ett fågelliv? Hon pekar på flera faktorer. Bland annat att det finns mycket växtlighet som fåglar kan äta av, men det är inte den enda faktorn.

– Sjön innehåller mycket fiskar, så det finns fåglar som dyker efter mat. Vassen gör att fåglar kan häcka och ta skydd.

Råstasjön är rik på fågelliv och det finns mycket att beskåda. Gigi Sahlstrand talar passionerat om vilka fåglar som finns där och tipsar om en fågel som kan vara värd att se eftersom den inte alltid är vid sjön.

– Silltruten häckar där, den är rödlistad. Den flyttar ända till Afrika på vintern och det blir ett kärt återbesök när den kommer tillbaka.

Hon säger även att det bland annat går att beskåda snatteranden, gräsanden, skrattmåsen, skäggdoppingen. Hon passar också på att kommenterar byggplanerna norr om sjön och säger att det är bra för sjöns skull att de inte blev av.

– Det är mycket fåglar som hittar mat och häckar där.

MER Det stora fågeläventyret

"Det stora fågeläventyret" är ett program där kändisar paras ihop med ornitologer och tävlar i fågelskådning. Bland kändisarna märks Anders Bagge och Martina Haag.

Avsnittet vid Råstasjön spelades in runt skiftet mellan sommaren och hösten.

Det hela visas i SVT1 på tisdag klockan 20.00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Smash and grab-kupp i Bergshamra

Nyheter Elektronikvaror för flera hundra tusen stulna En elektronikbutik i Bergshamra utsattes någon gång under lördagskvällen för en grov stöld. Enligt uppgifter ska en eller flera fordon ha forcerat entrédörren.söndag 24/6 8:59

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40