Råttatouille på Holmen.Får inte bre sina egna smörgåsar längre. Foto: Mimmi Epstein

Råttchock på kafé på Kungsholmen

Det kända kaféet på Kungsholmen har stora problem med gnagare. Och det ligger råttbajs på golvet. Så nu får de inte längre laga mat i köket. Det har staden förbjudit.

  • Publicerad 14:27, 3 apr 2019

Det gäller jättekedjan Espresso House och dess kafé på Kungsholmsgatan. Det var under en inspektion förra veckan som miljöförvaltningens livsmedelsinspektion hittade färsk avföring från råttor.

Espresso House hade skadedjursbekämpare på plats så sent som i februari, men råttorna har bitit sig kvar.

Kafé på Kungsholmen sålde köpt juice som färskpressad

Eftersom det finns risk att bakterier från råttorna ska hamna i maten, eller på ytor där man förbereder mat, så har staden nu utfärdat ett förbud mot all hantering av livsmedel för just det här kaféet.

Det betyder alltså att Espresso House på Kungsholmsgatan inte får förbereda till exempel smörgåsar och sallader där på plats. Man måste även se till att rengöra alla ytor både kväll och morgon, om det är så att råttorna ränt runt i köket under natten.

"Vi tar problemet på allvar"

Det här förbudet kommer att bestå tills kaféet kunnat bevisa att de blivit kvitt gnagarna. Dock får Espresso House servera färdig mat som fraktats dit från andra platser.

På Espresso House säger regionchefen Johan Berg att man tar problemet på största allvar och att de gör sitt yttersta för att få bort skadedjuren.

– Det är väldigt tråkigt och vi har anlitat skadedjursbekämpare som arbetar i detta nu. Våra gäster kan känna sig trygga med att vi hanterar all mat på ett sätt som gör att det inte finns några risker under tiden, och vi hoppas på att detta snart ska vara löst, säger Berg.

Bland skejtare, tigrar och astronauter