Rättegång. Två män står åtalade misstänkta för mordet på en ung kvinna i Råcksta i augusti förra året. Foto: Mikael Andersson

Rättegång inledd efter mordet på Ndella Jack

I måndags startade den tolv dagar långa rättegången mot två män som misstänks ligga bakom mordet på den då 18-åriga Ndella Jack. Hon sköts till döds i Råcksta i augusti förra året.

  • Publicerad 16:12, 22 apr 2020

Den 28 augusti förra året öppnades eld från automatvapen mot en lägenhet i Råcksta. Polisen misstänker att gärningsmännens måltavla var en då 33-årig man som har ett långt kriminellt förflutet bakom sig. Han klarade sig oskadd, men hans då 18-åriga fru, Ndella Jack, träffades av kulorna och avled till följd av sina skador.

Kvinna död efter skjutning i Råcksta

Bara några dagar senare inträffade ytterligare en skottlossning, denna gång i Nacka. Även här misstänks måltavlan ha varit den 33-årige mannen, som återigen klarade sig oskadd. Däremot träffades en taxichaufför och en musikstudent som befann sig i sin lägenhet, av kulorna.

Två män skadade vid skottlossning i Sickla

Den 33-årige maken sitter just nu i fängelse, dömd för grovt vapenbrott i ett annat ärende.

Enligt åtalet ska flera av de misstänkta ha varit 33-åringens vänner, men att en konflikt uppstått en vecka tidigare under parets bröllop i Gambia. Konflikten ska sedan ha kulminerat dagen innan skjutningen i Råcksta.

Måltavlan i Råckstamordet fortsatt häktad

Totalt fyra män åtalade

Eftersom händelserna bedöms vara sammankopplade kommer de att avhandlas under samma förhandling. Totalt står fyra män åtalade för inblandning i de båda skjutningarna

– Jag tycker bevisläget är tillräckligt för att åtala och att man absolut kan förvänta sig en fällande dom. Men jag har inte bestämt vad jag ska yrka på för påföljder, sa kammaråklagaren Maria Hävermark tidigare i april.

Det rör sig om två män, 23 respektive 30 år gamla, som misstänks för mord samt försök till mord i Råcksta. Under första rättegångsdagen presenterade åklagaren sin sakframställan.

Igår, tisdag, var det advokaternas tur.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar. Det finns inget vettigt bevismaterial, det är en hel del hypoteser och långsiktiga slutsatser, säger Sargon De Basso, advokat till 30-åringen.

Även 23-åringens advokat Ekrem Güngör meddelar att mannen förnekar brott.

– Min klient förnekar alltjämt gärningarna som han står åtalad för, säger Ekrem Güngör.

Även en annan 30-årig man åtalas för försök till mord för skjutningen i Nacka, och en fjärde man, 38 år, åtalas för försök till grovt vapenbrott då han ska ha försökt gömma undan vapen efter skjutningen i Nacka.

Till Aftonbladet säger Maria Hävermark att samma vapen ska ha använts vid båda skjutningarna.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Två månader efter mordet: "Hela världen grät när hon försvann"