Domen avkunnas senare i november i fallet där en 16-årig pojke misstänks ha mördat sin jämnåriga kamrat. Foto: Mostphotos/Anton Kyhlbäck

Rättegång mot 16-åring avslutad

Rättegången mot 16-åringen från Danderyd som misstänks ha mördat sin vän i Sollentuna är avslutad. Domen meddelas den 18 november.

  • Publicerad 09:14, 8 nov 2019

Rättegången mot 16-åringen från Danderyd som är misstänkt för att ha mördat sin jämnårige kamrat i Sollentuna är nu avslutad. I tisdags hölls den sista förhandlingen i målet och domen meddelas i mitten av november. Den misstänkte pojken kommer att sitta frihetsberövad fram till att domen har fastslagits. En 18-åring och den avlidnes föräldrar är målsägande i fallet.

Enligt försvaret står utfallet mellan två påföljder; sluten ungdomsvård eller rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten kommer nu att ta ställning till påföljderna och överlägga målet under 12 dagar.

– Rättegången har skett på ett lämpligt och värdigt sätt. Det har gått lugnt till och det har inte varit några uppträdanden. Åklagaren har framfört sina påståenden när det gäller de två yrkanden, säger den tilltalade 16-åringens försvarsadvokat Rickard Appelberg.

Hur ställer ni er till åtalspunkterna?

– Min klient har i princip indirekt erkänt att han dödat den avlidne. Det gjorde han redan vid häktningsförhandlingen, den 3 augusti, säger Rickard Appelberg och tillägger:

– Frågan om uppsåt är dock oklar, av förklarliga skäl. Det främsta skälet är min klients psykiska mående. Även om han erkänner så finns det omständigheter som gör det oklart om han har förstått vad som har hänt.

Larmade själv

Det var den 2 augusti, klockan 20.01, som 16-åringen själv larmade om händelsen från en höjd i Bergendal, i närheten av Rösjön i Sollentuna.

”Jag har mördat en person” berättade han för larmoperatören, enligt ett protokoll från larmsamtalet.

Pojken greps av polisen och häktades samma helg. Den rättspsykiatriska undersökningen av 16-åringen blev klar i oktober. Enligt läkarnas bedömning lider den misstänkte pojken av en allvarlig psykisk störning.

Misstänks för två brott

Åtal väcktes i mitten av oktober. I samband med åtalet blev det känt att 16-åringen misstänks för mord, den 2 augusti, och förberedelse till mord. Enligt åklagaren ska den tilltalade först ha planerat att mörda en annan 18-årig kompis från Danderyd, men istället var det 16-åringen som följde med på cykelturen.

Vi har sökt åklagare Rickard Wahlqvist i målet, utan resultat.

Mordmisstänkt 16-åring inför rätta idag

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är SL:s alla trafikförändringar 2020

Nyheter ✓Pendeltågen ✓Tvärbanan ✓Tunnelbanan ✓Roslagsbanan ✓Pendelbåtar ✓Bussar SL gör justeringar i kollektivtrafiken för att bättre matcha stockholmarnas resvanor. Det här är de förändringar som ska genomföras med start 15 december.torsdag 21/11 11:10

Föräldrar vill folkomrösta om skolbeslut

Nyheter Kampen om Eriksbergsskolans framtid fortsätter Föräldrar bakom upproret "Utred bättre" vill starta en folkomröstning om Eriksbergsskolans framtid.onsdag 20/11 16:40

Lista: Här är SL:s alla nya bussförändringar

Nyheter 162 000 fler bussavgångar i Stockholms län 2020 Majoriteten i Region Stockholm har beslutat om mer och fler bussar i SL-trafiken nästa år. Totalt blir det drygt 162 000 nya avgångar. Här är hela listan.onsdag 20/11 15:55
Stockholm Direkt