Idag inleddes rättegången där en 30-årig man står åtalad för ett dubbelmord i Kista. En av personerna som sköts till döds har pekats ut som gängledare i Hässelby. Foto: Evelina Hertz

Rättegången om dubbelmordet i Kista inledd

Det var fullt i salen idag när rättegången om dubbelmordet i Kista inleddes i Solna tingsrätt. En 30-åring står åtalad för att ha skjutit ihjäl två personer - en var en nära vän till honom.

  • Publicerad 20:20, 12 okt 2017

Det var den 8 mars i år som två personer sköts till döds i en bil i Kista. En av dem har pekats ut som en ledande person inom det kriminella Hässelbygänget "Lejonen".

Idag inleddes rättegången mot en 30-årig man som står åtalad för dubbelmordet. Han är också åtalad för försök till grov utpressning mot en bilfirma i Sollentuna i februari i år.

Mannen nekar till samtliga anklagelser.

Två personer skjutna till döds i Kista

Umgicks samma kväll

Kammaråklagare Alexandra Bittner och den åtalades advokat Peter Dahlqvist är överens om att 30-åringen och de bägge skjutna männen umgås på eftermiddagen och kvällen den 8 mars. De åker tillsammans i en bil till Uppsala och äter middag på en kolgrill. Under kvällen postas en bild på de tre männen från middagen på sociala medier.

Därefter åker de tillbaka mot Stockholm och Kista. 30-åringen sitter i baksätet av bilen och de andra två i framsätet.

Klockan 22 är de framme i Kista och föraren, gängledaren från Hässelby, pratar i telefon med en vän. Han sätter på högtalartelefonen och samtidigt som bilen fortfarande rullar skjuts de bägge männen, med en pistol av märket Glock 9 mm, med tre skott vardera i huvudet.

Och det är här som åklagaren och advokatens versioner skiljer sig åt.

Kammaråklagare Alexandra Bittner menar att det är 30-åringen som skjuter dem från baksätet och att han sedan lämnar platsen.

Advokat Peter Dahlqvist menar att det är en person som kommit med en silverfärgad bil, hoppat in i de tre männens bil och skjutit dem. 30-åringen ska då ha flytt från platsen.

Två SOS-samtal

Det kommer in två separata SOS-samtal om skjutningarna, bägge vid klockan 22.05. Det ena från en vän som befann i sällskap med personen som pratade med den mördade gängledaren i telefon när de sköts.

Det andra samtalet kommer från en annan person som är ute och går med sin hund.

Mordvapnet är inte hittat. Det är inte heller den tröja som den åtalade 30-åringen hade på sig vid middagen på kvällen.

- Det hade varit intressant att få undersöka tröjan och se om det finns krutrester på den. Men trots att det har gjorts flera husrannsakningar hos den åtalade, hans familj och vänner har vi inte hittat den, sa kammaråklagare Alexandra Bittner under rättegången.

Nära vänner

Advokat Peter Dahlqvist sa under rättegången att han menar att man tidigt i utredningen bestämt sig för att det är den åtalade mannen som begått dubbelmordet. Därför har man inte undersökt spåret med den silverfärgade bilen ordentligt.

- Den ena personen är en nära vän och den andra en bekant till min klient. Han sa i det första polisförhöret att han hoppades att händelsen skulle utredas ordentligt och det då skulle visa att han är oskyldig, sa Peter Dahlqvist under rättegången.

30-åringen har under resterande polisförhör varit tyst och inte velat prata. Något som enligt hans advokat beror på att han är rädd för vad som skulle kunna hända honom själv och hans familj om han vittnade.

Kommer han att prata under rättegången?

- Jag kan inte kommentera det utan att han fått chansen att säga något själv. Han kommer att förhöras imorgon under eftermiddagen, säger Peter Dahlqvist till StockholmDirekt.

Dagen efter dubbelmordet, den 9 mars, deltar den åtalade 30-åringen i minnesstund för gängledaren. Därefter åker han via Danmark till Tyskland med några vänner. Den 13 mars grips han av dansk polis i Danmark.

Imorgon fredag och i nästa vecka fortsätter rättegången med förhör med den åtalade samt vittnesförhör.

Politiker kritisk till sorgmanifestation efter skjuten gängledare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KB nära att skrälla mot allsvenskt lag

Nyheter Förlorade efter förlängning – se publikens hyllning efter slutsignal Tio minuter ifrån en jätteskräll i Svenska cupen. Karlbergs BK förlorade mot allsvenska Dalkurd med 1-2 efter förlängning.tisdag 21/8 22:09

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00