Rättegång avslutat. I slutet av augusti blev en 18-årig kvinna ihjälskjuten i Råcksta. Nu är rättegången avslutad, och åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de åtalade. Foto: Mikael Andersson

Rättegången om mordet på Ndella avslutad

Rättegången om mordet på den då 18-åriga Ndella Jack är avslutad. Kammaråklagaren yrkar på att en av de åtalade, en 23-åring, ska dömas till livstids fängelse för mord och försök till mord.

  • Publicerad 16:47, 14 maj 2020

I slutet av augusti förra året sköts den då 18-åriga Ndella Jack ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Några dagar senare inträffade ytterligare en skottlossning, denna gång i Nacka. Då skottskadades två personer, en student och en taxichaufför. Ingen av de tre personerna som drabbades var den egentliga måltavlan.

Istället misstänks gärningsmännen ha varit ute efter Ndella Jacks make, som har ett långt kriminellt förflutet bakom sig. Han klarade sig oskadd i båda fallen.

Den 20 april startade rättegången där båda händelserna avhandlas i samma förhandling eftersom de bedöms vara sammankopplade.

Två män, 23 respektive 30 år gamla, åtalas för mord samt försök till mord i Råcksta.

23-åringen åtalas även för försök till mord i Nacka.

En annan 30-årig man åtalas för försök till mord för skjutningen i Nacka, och en fjärde man, 38 år, åtalas för försök till grovt vapenbrott då han ska ha försökt gömma undan vapen efter skjutningen i Nacka.

Fleråriga fängelsestraff

Idag, torsdag, avslutades huvudförhandlingen i Solna tingsrätt.

– Jag har yrkat på livstidsfängelse för den man som står åtalad för båda gärningarna i Råcksta och i Nacka (23-åringen reds. anm.), säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Vidare berättar hon att hon har yrkat på 16 års fängelse för den 30-åring som misstänks för mord samt försök till mord i Råcksta. För den 30-åriga man som står åtalad för inblandning i skjutningen i Nacka yrkar hon på 13 års fängelse.

Enligt de åtalades advokater nekar samtliga till anklagelserna.

– Min klient förnekar alltjämt gärningarna som han står åtalad för, sa Ekrem Güngör, den åtalade 23-åringens advokat i april.

På fredagen beslutade tingsrätten att den 30-åriga man som åtalats för mord samt försök till mord i Råcksta inte längre ska vara häktad. De övriga är fortsatt häktade fram tills domen meddelas den 28 maj.

Två månader efter mordet: "Hela världen grät när hon försvann"