Tjänstebilen fastnade halvvägs ner i ett dike på en villagata i Huddinge. Polisen, som inte var i tjänst, uppmätte 0,84 milligram alkohol per liter i utandningsluften. Foto: Polisen

Rattfull polis viftade med pistol – får behålla jobbet

Den polis som rattfull kraschade sin tjänstebil i ett dike i Huddinge och sedan viftade med en pistol framför ansiktet på en kollega frias från anklagelserna om hot mot tjänsteman. Men döms för grovt rattfylleri.

  • Publicerad 13:05, 2 dec 2019

Den 7 maj satte sig en polis bakom ratten i sin tjänstebil för att köra de dryga 500 meterna mellan bostaden i Huddinge och en närliggande matbutik. Han var inte i tjänst vid tillfället och hade satt i sig stora mängder alkohol.

När han skulle backa ut fastnade han i ett dike. En passerande ambulans stannade för att titta till honom och upptäckte då att han var berusad och larmade polisen.

Polisen uppmätte på plats 0,84 milligram alkohol per liter i mannens utandningsluft. Gränsen för grovt rattfylleri är 0,5 milligram per liter.

Innan patrullen tog med mannen till stationen lät de honom gå in i sitt hus för att byta om. Den ena polisen var ensam med honom när han plötsligt stirrade in i en pistolmynning.

– Jag är fruktansvärt rädd när jag förstår att det är ett vapen och när jag ser hans tomma blick. Då tänker jag att han kommer skjuta mig nu, det är kört. Jag kommer dö nu, berättade polismannen senare i förhör.

Får behålla jobbet

I veckan meddelade Södertörns tingsrätt sin dom. Mannen döms till samhällstjänst för grovt rattfylleri. Han frias däremot från anklagelserna om hot mot tjänsteman. Enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats bevisa att mannen hade uppsåt att hota sin kollega.

"Det som däremot varit uppenbart är att [han] var stressad, uppriven och ledsen över den uppkomna situationen. Detta utgör enligt tingsrätten en rimlig förklaring till att hans överlämnade av vapnet inte skedde enligt gängse föreskrifter och rutiner", skriver tingsrätten i sina domskäl.

Polisen som mottog vapnet uppfattade det som att mannen riktade pistolmynningen rakt mot honom på 30–40 centimeters avstånd. Mannen ska vid tillfället sagt något i stil med "du ska ha den här också".

I förhör har mannen själv sagt att han endast ville lämna över pistolen till kollegan och att han riktade pipan snett nedåt.

Att han döms för grovt rattfylleri räcker inte för att han ska bli av med jobbet. Det kommer "inte påverka hans anställning", enligt ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd.