Nöjd. Ella Bergman är nöjd att hennes medborgarförslag fått gehör. "Att jag som ungdom kan vara med och påverka så pass mycket och tas på allvar visar att systemet fungerar bra", säger hon. Foto: Privat

Råttorna invaderar Hammarby Sjöstad

Ella Bergman vill få bort råttorna från Hammarby Sjöstad. Och hennes medborgarförslag har fått effekt – avfallshanteringen på områdets restauranger ska inspekteras under våren.

  • Publicerad 06:40, 20 apr 2018

"Du kan knappt gå en kort sträcka utan att stöta på minst en råtta, vilket jag tycker är ohygieniskt. De må vara söta men är ändå skadedjur och riskerar att sprida sjukdomar", skriver 16-åriga Ella Bergman i ett medborgarförslag.

Två saker som lockat fram fler råttor i Hammarby Sjöstad är överfulla papperskorgar och restaurangernas sophantering, menar hon.

"Om vi inte agerar nu kommer råttorna kunna föröka sig i lugn och ro och det är endast en tidsfråga tills råttorna kommer ge sig på avloppen, fastigheter och så vidare", skriver hon i förslaget.

Miljöförvaltningen hade från början inte planerat en tillsyn av avfallshanteringen på Hammarby Sjöstads restauranger under 2018.

Men mot bakgrund av medborgarförslaget har miljö- och hälsoskyddsnämnden nu beslutat att ta med Hammarby Sjöstad i årets planering. En tillsyn kommer ske under våren.

– Det känns såklart bra att det sker efter mitt medborgarförslag, även om jag kan tycka att det borde hänt tidigare då problem med råttor inte är något nytt, säger Ella Bergman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jonas Naddebo (C), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, har följt problematiken i flera år och tror sig se en ökning av råttor i Stockholm.

– Invasionerna har blivit allt vanligare, när vi inte har det där effektiva råttgiftet som vi hade tidigare, där man kunde spruta ner giftet i hålor. Det råttgift staden har nu är inte lika effektivt.

Renhållning och råttgiftsbehållare på sopkorgarna i parkerna är bra insatser, men det räcker inte, menar Jonas Naddebo.

– Eldrivna fällor är mer effektiva än traditionella råttfällor eftersom de kan döda flera stycken utan att man behöver rensa från döda råttor eller lägga ut nytt bete. Och så finns det ju så kallade "råttgiljotiner", där de huggs ihjäl av en klinga i avfallsrören, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så många utryckningar gör Anticimex

Hittills i år har Anticimex i Stockholm gjort drygt 3 100 utryckningar mot råttor. Statistiken visar på en stadig ökning mellan åren 2013 och 2017.

2017: 11 811 utryckningar
2016: 11 236 utryckningar
2015: 10 990 utryckningar
2014: 8 886 utryckningar
2013: 8 734 utryckningar

Det ökade antalet utryckningar hänger starkt ihop med ett ökat antal individer, enligt Anticimex.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.