NÄRA. Black Sheep, på den bortre kortsidan ligger en av de nyöppnade klubbarna. Foto: Leif Oldenburg

Ravefester tvingade fritidsgård att flytta

Ravefester, droger och bråk. Under sommaren tvingades fritidsgården Black Sheep flytta från Hagalunds arbetsplatsområde.

  • Publicerad 07:12, 6 sep 2019

Visa mig den klubb där det inte förekommer droger?

Bronx Hagalund Foto: Leif Oldenburg

Och förra helgen hände det igen. En person knivskars tidigt på lördagsmorgonen i samband med en ravefest i området. En person greps misstänkt för försök till grov misshandel.

Det var inte första gången polisen ryckte ut till kubbarna i kvarteret. I somras flyttade fritidsgården Black Sheep tillfälligt till Skytteholmsparken eftersom kvarteret ansågs olämplig för ungdomar.

Gården har haft sina lokaler på Gelbgjutarevägen i Hagalunds arbetsplatsområde i flera år. Inriktningen på musik och kultur har varit uppskattad långt utanför Solnas kommungräns. Ungdomar från hela Stockholmsområdet har sökt sig gården.

Nya klubbar

Men strax innan sommaren förändrades allt.

Två nya klubbar i området fick polisens ögon på sig. En i Euroabagarns gamla lokal på Åldermansvägen i samma hus som fritidsgården och en på Fabriksvägen cirka 100 meter bort.

– Miljön är inte bra. Det har förekommit narkotika och bråk. Nu i helgen var det en grov misshandel och narkotikabrott på Åldermansvägen, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis i Solna-Sundbyberg.

Polisen kontaktade fritidsförvaltningen som beslöt att flytta fritidsgården till Skytteholmsparken under sommaren.

– Det hände en del i början på juli när vi hade mycket tillfällig personal så vi valde att flytta verksamheten tillfälligt, säger Katarina Påhlman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Förra måndagen öppnade Black Sheep igen i de gamla lokalerna på Gelbgjutarevägen.

– Vi har öppet men samarbetar med polisen som har ökat sin närvaro i området, säger Katarina Påhlman.

Ska flytta

Båda klubbarna finns fortfarande kvar. Den på Åldermansvägen, i samma byggnad som fritidsgården, har döpts till Bronx. Klubben har hyrt i andra hand utan fastighetsägaren Humlegårdens tillstånd och försvinner den sista september.

Den person som kontaktar SolnaDirekt per telefon och uppger sig vara ansvarig för verksamheten vid klubben har svårt att förstå uppståndelsen.

– Vi driver en sluten hbtq-förening och har kört disco, speciellt under Prideveckan. Bara för att man dansar mitt i natten blir det inte en ravefest. Och visa mig den klubb där det inte förekommer droger? Nu drar vi alla fall vidare, säger han.

STÄNGT. Jack Jönsson spelar i bandet Jönssonligan och har inte kunnat repetera i Black Sheeps lokaler under sommaren. Foto: Leif Oldenburg

Rave och droger

Rave är en så kallad subkultur med inriktning på fester med elektronisk musik.

Ofta hålls festerna i industrilokaler eller utomhus.

Deltagarna kan åka långt för att delta i en ravefest.

Många sätter likhetstecken mellan rave och psykedeliska droger som LSD och ecstasy som vissa använder för att kunna dansa längre.

På många ravefester i Sverige är alla droger, även alkohol, förbjudna.

Källa: Wkipedia m fl.

PROGRAM. Bronx uppger att man är en sluten hbtq-klubb. Foto: Leif Oldenburg

Stockholm Direkt