Tillsammans. Kajsa Rothelius får hjälp av handledaren Jesper Lundgren, hon skriver ofta om musik och om de konserter hon går på i Stockholm. Foto: Mikael Andersson

Redaktionen i Täby där både zombies och sport får ta plats

Sport, film och krönikor. Ämnen är många och breda när Redaktionen i Täby väljer vad de ska skriva om. Tillsammans skapar de tidningen Blaskan och zombiefilmer.

  • Publicerad 15:53, 15 nov 2019

Sedan 2014 har den kommunala dagliga verksamheten Redaktionen funnits i Täby. Idag sitter de i en röda tegelbyggnad på Kemistvägen, med utsikt över Stora Marknadsvägen.

Till skillnad från andra dagliga verksamheter så har Redaktionen tagit fasta på kreativiteten. Här är ingen idé för konstig, bred eller stor.

– Det är helt individbaserat, alla här har olika intressen. Vi försöker uppmuntra deltagarna att göra det som de gillar – det kan vara foto, teknik eller sport, säger Jesper Lundgren, LSS-handledare som arbetat på Redaktionen sedan starten.

Bli så självständiga som möjligt

Tidningen Blaskan delas ut fyra gånger per år. De som arbetar på Redaktionen har alla en funktionsnedsättning som gör att de behöver extra stöd i vardagen. Deras mål är att alla ska bli så självständiga som möjligt i olika situationer och aktiviteter.

– De flesta har ett annat jobb större delen av veckan, på matbutik eller kafé, och sen kommer de hit resten av tiden. Redaktionen är för många mindre kravlös och man får uttrycka sig på ett annat sätt, säger Jesper Lundgren.

Trots att idéerna kan vara många håller de sig till ett tydligt schema. Måndagar är det redaktionsmöte och nutidsquiz och inför varje nummer åker de tillsammans ut på reportage.

– Vi gör besök på deras praktikplatser, tillsammans kommer vi på frågor och sen spelar vi in intervjun. Vissa vill bara fota och andra vill skriva så vi delar upp det, säger han.

I sporthörnan, längst in i lokalen, sitter Emil Vikström. Han har arbetat på Redaktionen sedan starten och berättar att han trivs bra. Just nu förbereder han numret som ska komma ut innan jul.

– Jag gör korsord och sen skriver jag mycket om sport, säger han.

Skriva. På väggen sitter bilder på de utflykter som Redaktionen har gjort tillsammans under de fem åren som de varit verksamma. Foto: Mikael Andersson

Vid ett bord längre bort sitter Kajsa Rothelius, som har arbetat på Redaktionen i tre år. Hon skriver ofta om de spelningar hon går på under sin fritid.

– Jag var på Cher nu när hon var i Stockholm. Det var en massa ombyten och häftigt att se. Man får berätta om vad man gör och skriva om det man gillar, säger Kajsa.

Att gör något tillsammans i grupp, så som de arbetar på Redaktionen, betyder mycket för henne.

– Man får se hur andra fungerar och hur de är. Som Greta Thunberg säger: man får vara på sitt sätt, säger hon.

Zombiekomedi blev succé

På väggen i hallen hänger stora planscher med blod och vapen som motiv. På den ena lyder texten "Boys are back". Det är filmaffischen för redaktionen nya film "T virus 2", en zombiekomedi och uppföljning på gängets första film "T Virus". Det blev en succé under premiären på biograf Zita, berättar LSS-handledaren Jesper Lundgren.

– Det var en stor grej för alla, så alla var med i hela processen. Det var viktigt med en premiär och få se ett resultat tillsammans med vänner och familj, säger han.

Filmprojektet gjordes under ett års tid tillsammans med den dagliga verksamheten Datakvarnen i Huddinge.

– Det var häftigt att få se sig själv som zombie. Man får kasta sig ut och utmana sig själv och då växer man som människa och mår bättre, den kanske är lite blodig för vissa, säger Patrik Hellqvist, som var en av skådespelarna i filmen.

Fokus. Emil Vikström (till vänster) och Patrik Hellqvist arbetar för fullt med att få klart julnumret som delas ut i december. Foto: Mikael Andersson

Vilka är Redaktionen?

På Redaktionen sitter tio personer som alla skriver, fotar.

De skapar Blaskan, som är en tidning som delas ut till andra verksamheter i Täby som till exempel boenden inom kommunen.

Redaktionen har även fotouppdrag från kommunens kommunikationsavdelning.

2017 startade de ett filmprojekt tillsammans med Datakvarnen i Huddinge och tillsammans har de gjort två zombiekomedier som båda visats på bio.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt