EBO-LAGEN. Botkyrka kommer att undantas ebo-lagen, bekräftar kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). Foto: Claudio Britos

Regeringen går emot Botkyrkas ebo-beslut

Botkyrka kommun är en av 11 kommuner som valt att helt undanta hela kommunen från reglerna om asylsökandes rätt att bosätta sig var de vill. Nu vill regeringen ändra regelverket för att stoppa dessa beslut, rapporterar SR.

  • Publicerad 12:23, 19 maj 2020

Lagen om eget boende, ebo-lagen, innebär att en asylsökande har rätt att bosätta sig på valfri plats under hela asylprocessen. Men från den 1 juli börjar en ny lagändring tillämpas som gör det möjligt för kommunerna att inskränka den rätten i utvalda områden.

Många kommuner, inklusive Botkyrka, har fattat det kontroversiella beslutet att inte bara undanta kommundelar med socioekonomiska problem. De har i stället ansökt om att undanta hela kommunerna. Nyligen beviljades Botkyrkas ansökan.

"Beslutet är ett stort och viktigt steg i arbetet för att bryta segregationen och få fler kommuner att kliva fram och ta sitt ansvar", skrev Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, på Facebook den 12 maj när kommunen fått sin ansökan beviljad.

Även rika stadsdelar

Men nu utmanar regeringen de 11 kommuner som valt att göra så, rapporterar Sveriges radio.

– Vi har ju sett att en del kommuner anmäler sina allra rikaste stadsdelar, och det var ju aldrig syftet med själva reformen utan det var ju för att undvika trångboddhet och sociala problem, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till Sveriges radio.

Han vill nu att regelverket ändras så att länsstyrelserna från och med den 1 januari 2021 får förhindra kommuner att undanta områden som inte har sociala och ekonomiska utmaningar.