RADARTORN. "Golfbollen" är i vägen för byggande – men nu väntar en lösning genom statliga pengar. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Regeringen satsar mot golfboll

Nu ska det bli möjligt att bygga mer på höjden i Sundbyberg. Regeringen tar tag i frågan om "golfbollen", radartornet som blivit ett hinder för bostadsbyggande i dess närområde.

  • Publicerad 16:02, 5 sep 2017

Det handlar om värden som är många gånger större än detta.

"Golfbollen", som Bällsta radartorn brukar kallas, är ett hinder för bostadsbyggande på höjden i bland annat delar av Sundbyberg. För att lösa problemet har ett gammalt radartorn för flyget behövt rustas upp och det har ingen velat betala för.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare har bostadsminister Peter Eriksson (MP) velat sätta ned foten i frågan.

Nu finns en satsning på 50 miljoner kronor med i höständringsbudgeten, för en lösning innan årets slut.

– Jag har blivit mer och mer irriterad på denna surdeg. Det har tagit lång tid och ingen har tagit fullt ansvar för att se till att få en förändring och lösa den här frågan, säger Peter Eriksson till Vi i Sundbyberg.

Han har lämnat över frågan till sin bostadssamordnare Johan Edstav och ser framemot en snabb lösning.

– Johans uppdrag blir då att få till en överenskommelse med Luftfartsverket och kommunerna, säger Peter Eriksson.

Planen är att rusta upp en befintlig radarstation i Uppsala, något som tidigare bedömts kosta 42 miljoner kronor. Peter Eriksson räknar med att om det tillkommer kostnader utöver de 50 miljonerna som satsas i år, handlar det om såpass små summor att det ska gå att lösa.

Vinsterna är att kunna bygga omkring 10 000 bostäder, bara fram till 2020. Flera områden i länet berörs; för Sundbybergs del handlar det om Rissne i första hand och om att nu kunna bygga hus med fler våningar. Ett planerat bygge mellan Rissne och centrala Sundbyberg har tidigare fått bakläxa på den tänkta höjden.

– Det handlar om värden som är många gånger större än detta. I praktiken får vi en helt annan möjlighet att lösa de kortsiktiga bostadsbehoven i Stockholms län. Det minskar trycket på andra delar av Stockholms stad, säger Peter Eriksson.

Nu ska det alltså gå undan. Rent formellt kan de 50 miljonerna för i år dessutom "brinna inne" vid årets slut, enligt Peter Eriksson.

– Jag tycker att det borde kunnat gå att lösa tidigare. Nu har vi en budgetpost som gäller och är väldigt aktuell. Det finns också ett intresse för alla att lösa detta snabbt, säger han.

Under åren 2018–2020 föreslås ytterligare 15 miljoner kronor läggas på detta årligen.

Reaktionerna från lokalpolitikerna har inte låtit vänta på sig.

"Ur Sundbybergs perspektiv är det en enormt positiv nyhet som innebär att ett hinder för vår fortsatta stadsutveckling nu förhoppningsvis blir undanröjt", säger Lars Lindgren (MP), ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden, i ett pressmeddelande.

"Äntligen! Det var på tiden att regeringen agerade och rättade till statens misstag att lägga en våt filt över byggandet av tusentals bostäder", säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17