RADARTORN. ”Golfbollen” är i vägen för byggande – men nu väntar en lösning genom statliga pengar. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Regeringen satsar mot golfboll

Nu ska det bli möjligt att bygga mer på höjden. Regeringen tar tag i frågan om ”golfbollen”, radartornet som blivit ett hinder för bostadsbyggande i dess närområde.

  • Publicerad 14:13, 7 sep 2017

Det handlar om värden som är många gånger större än detta.

”Golfbollen”, som Bällsta radartorn brukar kallas, är ett hinder för bostadsbyggande på höjden i bland annat Kista. För att lösa problemet har ett gammalt radartorn för flyget behövt rustas upp och det har ingen velat betala för.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har velat sätta ned foten i frågan.

Nu finns en satsning på 50 miljoner kronor med i höständringsbudgeten, för en lösning innan årets slut.

– Jag har blivit mer och mer irriterad på denna surdeg. Det har tagit lång tid och ingen har tagit fullt ansvar för att se till att få en förändring och lösa den här frågan, säger Peter Eriksson till Vi i Kista/Tensta/Rinkeby.

Han har lämnat över frågan till sin bostadssamordnare Johan Edstav och ser framemot en snabb lösning.

– Johans uppdrag blir då att få till en överenskommelse med Luftfartsverket och kommunerna, säger Peter Eriksson.

Planen är att rusta upp en befintlig radarstation i Uppsala, något som tidigare bedömts kosta 42 miljoner kronor. Peter Eriksson räknar med att om det tillkommer kostnader utöver de 50 miljonerna som satsas i år, handlar det om såpass små summor att det ska gå att lösa.

Vinsterna är att kunna bygga omkring 10 000 bostäder, bara fram till 2020. Flera områden i länet berörs, bland annat Kista.

– Det handlar om värden som är många gånger större än detta. I praktiken får vi en helt annan möjlighet att lösa de kortsiktiga bostadsbehoven i Stockholms län. Det minskar trycket på andra delar av Stockholms stad, säger Peter Eriksson.

Nu ska det alltså gå undan. Rent formellt kan de 50 miljonerna för i år dessutom ”brinna inne” vid årets slut, enligt Peter Eriksson.

– Jag tycker att det borde kunnat gå att lösa tidigare. Nu har vi en budgetpost som gäller och är väldigt aktuell. Det finns också ett intresse för alla att lösa detta snabbt, säger han.

Under åren 2018–2020 föreslås ytterligare 15 miljoner kronor läggas på detta årligen.

Många positiva kommentarer har hörts efter beskedet, även från motsatt politiskt håll.

”Äntligen gör regeringen något bra för att få till fler bostäder”, skriver Daniel Carlsson-Mård, borgarrådssekreterare för Moderaterna i Stockholms stad, på Twitter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.