Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Jonny Andersson (arkivbild)

Regeringen ska utreda anonyma vittnesmål

Regeringen tillsätter en utredning om kronvittnen och anonyma vittnen. Det berättade justitieminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens i dag.

  • Publicerad 13:56, 21 nov 2019

Tidigare i höstas presenterade regeringen ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. En del av det handlade om att få fler att vittna. I kriminella kretsar finns det en tystnadskultur som innebär att få personer, även brottsoffer, väljer att vittna.

Nu uppfyller regeringen ett av sina löften och tillsätter en utredning om anonyma vittnen och kronvittnen.

Expert: Gängpaketet stoppar inte skjutningar

Kronvittnen är ett system som finns i andra länder och som går ut på att ge misstänkta kriminella lägre straff om de kan ge polisen värdefull information.

– Kronvittnen bygger på tanken att det ska kunna löna sig för en misstänkt att samarbeta med polisen – och det ska också kunna straffa sig om man inte gör det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) enligt TT/Omni.

Det har gett viss effekt i andra länder, enligt kriminologen Amir Rostami som StockholmDirekt talade med i höstas:

– Då finns det incitament för de kriminella att prata, även om det också finns bieffekter av det. Vi såg det nyligen i Holland där en advokat till ett kronvittne mördades. Men det har haft effekt i andra länder för att kunna knäcka vissa organisationer, säger han.

Kritisk mot anonyma vittnen

Men det är inte bara i kriminella kretsar som det är svårt att få vittnen att prata med polisen. Rädslan för att en själv eller ens familj ska råka illa ut får även icke-kriminella att avstå från att vittna, särskilt i områden där kriminella nätverk har stor makt. Det har bland annat en rapport från Brottsförebyggande rådet visat.

Därför är det många som har efterfrågat möjligheten att kunna vittna anonymt. Det är den andra delen av utredningen som regeringen nu har beställt. Det är däremot inte lika populärt bland jurister och kriminologer.

– Det är ett sätt att gena i kurvan, det finns risk att det inte blir rättssäkert och jag tror inte det får den effekt man tror. Jag tycker man istället ska vända på det så att man tredubblar straffen för övergrepp i rättssak. Inför obligatorisk häktning och som lägst två års fängelse för den som försöker hota ett vittne, sade kriminologen Gunnar Appelgren till StockholmDirekt i en tidigare intervju.

Klar 2021

Även Morgan Johansson har sina tvivel.

– Där är argumenten svagare, säger han enligt TT/Omni.

Utöver anonyma vittnesmål och kronvittnen ska även skyddet av och stödet till vittnen samt skärpta straff för övergrepp i rättssak, mened och skyddande av brottsling omfattas av utredningen.

Utredningen ska vara klar den 21 maj 2021.

Hennes sons mördare går fortfarande fri

Ny rapport: Så ska fler mord lösas