Mot knark. Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade flera satsningar mot illegal narkotikahandel under onsdagen. Foto: Arkivbild

Regeringen trappar upp kampen mot knarket

Polisen ska jobba hårdare mot narkotikahandeln och Brottsförebyggande rådet ska analysera narkotikamarknaden i Sverige. Det var några av satsningarna mot droger som regeringen presenterade i onsdags.

  • Publicerad 16:32, 14 aug 2019

– Tillgång och missbruk av narkotika är ett samhällsproblem som skördar liv, splittrar familjer och göder den organiserade brottsligheten, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) på pressträffen i onsdags, rapporterar TT.

Han och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade nya åtgärder för att minska narkotikaanvändningen. Bland annat får polisen ett förstärkt uppdrag att bekämpa narkotikahandel och en utredning tillsätts för att se över om postanställda ska kunna bryta sin tystnadsplikt och kontakta polis eller tull om de misstänker att något brottsligt skickas.

Brottsförebyggande rådet, Brå, får i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige, något som inte gjorts på tio år.

Ingen legalisering

Regeringen kommer inte heller röra sig mot en legalisering av till exempel cannabis, stod klart på pressträffen.

Satsningarna presenterades efter att statsminister Stefan Löfven i DN i veckan talade om att knarkköpare i rika områden som Danderyd och Djursholm göder gängkriminalitet, något som M-ledaren Ulf Kristersson kallar "pinsamt" i ett Facebook-inlägg.

"Det är regeringens ansvar att bekämpa den narkotikarelaterade gängbrottslighet som nu plågar många svenska stadsdelar", skriver han.

Välkomnas

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, har tidigare berättat för SkärholmenDirekt om att de vill trappa upp kampen mot festdrogandet i Stockholms nattliv. Han välkomnar regeringens satsning.

– Så länge det finns stockholmare som finansierar de grovt kriminella gängen genom droghandel, kommer våldet med all sannolikhet att fortsätta, säger han i ett pressmeddelande.