Inte nöjd. Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande i Kungsholmen, vill fortfarande se ett förbud mot vattenskotrar vid Hornsbergs strand. Foto: Linda Gren/Per Brandt

Regeringen vill se körkort för vattenskoter

Det jublas bland lokalpolitikerna på Kungsholmen efter att regeringen meddelat att man vill se ett förarbevis för vattenskoter. I juni skadades två personer allvarligt i en olycka vid Hornsbergs strand.

  • Publicerad 14:29, 16 jul 2020

Snart kan det krävas förarbevis för att få köra vattenskoter. På en pressträff i dag meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur det kan genomföras.

– Det ska vara ordning och reda på sjön. Nu är det slutlekt, sade Tomas Eneroth vid pressträffen.

Antalet olyckor med vattenskotrar har ökat de senaste åren. I juni skadades två personer allvarligt i en olycka vid Hornsbergs strand.

Nya krav om körkort för vattenskoter

Därefter har politikerna i Kungsholmens stadsdelsnämnd krävt åtgärder. Bland annat förarbevis och ett lokalt förbud mot vattenskotrar vid Hornsbergs strand. Nämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) är glad över dagens besked.

– Det är bara konstigt att det dröjt så länge. Uppenbarligen har regeringen sett ett behov av åtgärder, eftersom det i fjol infördes en 15-årsgräns, säger han.

– Långsiktigt tror jag att det här är en väldigt bra sak. Det är ett kraftfullt fordon och jag hoppas att det här kan sprida en allmän respekt för det. Krav på förarbevis blir också ett verktyg för sjöpolisen som då kan stoppa folk för allmänna kontroller och dra in förarbevis, precis som med körkort.

Kungsholmen vill förbjuda vattenskotrar vid Hornsberg

Men Rasmus Jonlund är orolig över den tid det kommer ta att implementera ett nytt system med förarbevis. Därför kommer han fortsätta att arbeta för ett lokalt förbud till nästa sommar.

– Om systemet med förarbevis fungerar tycker jag att vi ska häva förbuden, men vi måste hitta ett sätt att komma åt det här på kort sikt. Sen vet jag att det är komplext, det har pratats om att det kanske inte överensstämmer med EU:s regelverk. Men vi måste våga testa, säger han.

Ett beslut om ett lokalt förbud skulle kräva en förändring i den lokala ordningsstadgan och är därmed ett beslut som måste fattas i kommunfullmäktige.