Stödmiljoner. Oppositionsrådet Eva Ullberg (S) vill att pengarna läggs på skolan men kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) vill inte föregå en ordentlig analys. Foto: Linda Green/Mikael Andersson

Regeringens besked: Järfälla får 27 miljoner

I måndags kom beskedet att regeringen, tillsammans med C och L, avsätter fem miljarder kronor i välfärdsstöd till kommunerna. Av dem går 27,1 miljoner kronor till Järfälla. Men hur de ska användas är inte klart.

  • Publicerad 16:20, 23 jan 2020

Under onsdagen kontrade M, KD och V på riksnivå med att skjuta till ytterligare 2,5 miljarder till välfärden. Förslaget får stöd av SD och ser därmed ut att kunna få en majoritet i riksdagen. Det skulle istället kunna innebära 40,6 miljoner till Järfällas kommunkassa.

– Vi får se vilken summa det landar i och hur mycket som kommer till Järfällas räkning. Det är självklart viktigt. Det behövs tillskott i välfärden i alla kommuner. Vi behöver sätta oss ner och analysera ordentligt exakt hur de här pengarna ska användas för långsiktig finansiering, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Finns det något område som behöver extra finansiering?

– Vi från Alliansen har sagt att vi kommer prioritera skolan den här mandatperioden, så det kommer självklart vara en viktig del. Men för min del känns det viktigt att vi inte föregår den här analysen.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

"Skolpersonal kommer varslas"

Socialdemokraterna i Järfälla ser gärna att tillskottet läggs helt och hållet på skolorna . Oppositionsrådet Eva Ullberg (S) pekar på den pågående omorganisationen, där Järfällas elever i årskurs sex flyttar från högstadiet till mellanstadiet, som en ekonomisk påfrestning för skolorna.

– Både lärare och annan skolpersonal kommer varslas och vi har lagt ett förslag om att tillsätta resurser. Allting tyder på att skolorna behöver nyanställa lärare nästa år och det är klokare att låta dem ha kvar sina jobb. Det är en investering som gynnar både lärare och elever, säger Eva Ullberg.