Gillar Hässelby. Isabel Sandblom, känd som artisten Syster Sol, bor i Hässelby gård. Hon gillar närheten till naturen och att människor pratar med varandra här. Foto: Mikael Andersson

Reggaedrottningen Syster Sol: "Skivan sammanfattar min egen kamp"

Isabel Sandblom, känd som reggaeartisten Syster Sol, lämnade södra sidan stan för Hässelby gård för tre år sedan. Nu är hon aktuell med en ny EP – som hon vill ska få kvinnor att ta den cred de förtjänar.

  • Publicerad 15:32, 10 nov 2017

Släpper nytt. "Jag lär mig mycket om business", säger Isabel Sandblom om att ha ett eget skivbolag. Foto: Mikael Andersson

– Vi bytte vår lilla etta i Hägersten och flyttade hit för tre år sedan. Jag trivs jättebra, det är så otroligt fin natur här, säger Isabel Sandblom, känd som reggaeartisten Syster Sol.

Vi träffas på Bibblerian i Hässelby gård för att prata om nya EP:n som släpps den 10 november. Skivan innehåller sex låtar och heter "Miss Diamant".

– Miss Diamant är en karaktär som finns inom alla kvinnor. Hon vet sitt värde trots att patriarkala strukturer inte ger henne den cred hon förtjänar. Skivan är ett sätt att sammanfatta min egen kamp, säger Isabel.

Nu testar Ken Ring en helt ny musikgenre

Eget skivbolag

Erfarenheterna från musikbranschen, som på många sätt präglas av män, har gett henne kunskaper hon nu kan använda sig av.

– Att inte värderas lika högt som män har gett mig en enorm erfarenhet av att lyckas äga min plats. För mig handlar det om att ta vara på det jag har lärt mig. Nu har jag mitt eget skivbolag och mitt eget band som jag är projektledare för, säger Isabel.

Hon berättar att det länge varit en dröm att starta ett eget skivbolag men att det är först nu hon känner att hon har tillräckligt med erfarenhet. Än så länge är det bara egen musik hon ger ut.

– Jag vill känna att den delen funkar först, säger Isabel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I våras släppte hon singeln "Kom tillbaka". En låt som skiljer sig en del från hur man är van vid att höra Syster Sol. Men på nya plattan har hon gått tillbaka lite mer till klassisk reggae och dancehall.

– Jag tror att man kommer känna igen Syster Sol. Men med ett utvecklat sound som är lite mer modernt, säger Isabel.

"Därför jag älskar Hässelby"

När vi går ut på torget för att hitta en bra plats att fota på kommer en ung tjej fram och frågar om Isabel är dansare. När hon får klart för sig att det är Syster Sol hon har träffat på vill hon genast ta en bild.

– Grym du är som bara kommer fram och frågar, säger Isabel.

När vi kommit igång med vår fotografering kommer nästa person fram. En kvinna vill att fotograf Micke ska fota henne också.

– Det här är varför jag älskar Hässelby, människor pratar med varandra här, säger Isabel.

Även utanför musiken har hon engagerat sig i olika sociala frågor. Bland annat var Isabel med och startade upp Femtastic som är ett musikkollektiv för kvinnor. Hon var också med och startade Fatta, en kampanj mot sexuellt våld.

– Jag gillar att starta upp saker, sen när det börjar handla om att driva en organisation lämnar jag gärna över till andra som kan det bättre. Men jag står fortfarande bakom det såklart, säger hon.

Har du någon tanke om att starta något i Hässelby?

– Just nu passar det inte min livssituation för jag har en liten miniversion av mig där hemma som kräver en del. Men jag tänker att musiken också är ett sätt att ta ställning.

Har du hört att det är några ungdomar som vill göra en ungdomsfestival här?

– Nej, är det sant? Kul! Du får be dem höra av sig om de behöver hjälp med något, haha.

Hässelby kan få en egen 165-festival i sommar

Fick namnet av en kompis

Isabel Sandblom är 34 år gammal och bor i Hässelby gård.

Artistnamnet Syster Sol fick hon av en kompis . "Han sa att jag är allas syster och att jag skiner som solen så då blev det Syster Sol, haha, säger Isabel.

EP:n "Miss Diamant" släpps 10 november på Isabels eget skivbolag Galant Music.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nordens bästa krog stänger

Nyheter Har gått i konkurs I 13 år har stjärnkrogen Esperanto huserat på Kungstensgatan på Östermalm. 2016 valdes den till Nordens bästa restaurang. Men nu är det över.torsdag 21/6 14:58

Nio-till-fem-jobb är inget för Parisa

Nyheter Under sommaren kommer vi varje vecka intervjua en Vallentunapolitiker. Först ut är Parisa Liljestrand (M). Hon berättar vilka som är de viktigaste frågorna i årets val, vad hon gör på fritiden och...torsdag 21/6 14:09