Reggaefestival. Kaliffa, till vänster, är en av artisterna under årsts En kärlek Botkyrka i Hågelbyparken. Nano, till höger, stod på scen under festivalen 2016 när den hölls i Norsborgs Centrum. Foto: Mostphotos/En kärlek Botkyrka

Reggaefestivalen växer och flyttar till slottsmiljö

Ett delmål är uppnått. I år lämnar reggaefestivalen En kärlek Botkyrka Norsborg för att inta Hågelbyparken. Förhoppningen är att växa och bli en rikskänd festival som lockar besökare utanför Botkyrkas gränser.

  • Publicerad 10:08, 10 aug 2018

Golvet framför scenen i Hågelbyparken töms på löv. Nästa fredag hoppas En kärlek Botkyrkas ordförande Andreas Rau Medel att platsen ska fyllas av en publik som kommer både från Botkyrka och andra kommuner.

Tidigare år har festivalen hållits i Norsborg, men en vision har hela tiden varit att ta festivalen till Hågelbyparken, menar han.

– Det är en neutral plats och det är lätt att ta sig hit, så vi hoppas på att kunna locka människor utifrån. Vi vill ju kunna skapa trygga möten för likasinnade och Hågelby är en plats som många känner till. Visst vi hade folk utifrån i Norsborg också, men det är ju också en kontroversiell plats, säger han.

Samarbete. Oriana Montini, till vänster, är ungdomscoatch i Botkyrka kommun. Hon har arrangerat årets festival tillsammans med 15 ungdomar från kommunen. ”Jag vill att vi ska kunna visa dem hur arbetet går till när man fixar en festival. Viktigast är nu att folk kommer och har kul”, säger hon.

En kärlek Botkyrka

Plats: Hågelbyparken

Tid: Fredag 17 augusti klockan 16.00 till 00.00.

På scen: Kaliffa, Partiet, Tony Babatunde, P-Danjelsa, Hanouneh, Marx Gallo & Hilltown Syndicate, Loverdee Plus, Sara Nazarai, Solid Foundation, Topaz Sound.

Övrigt: Under festivalen kommer även representanter frånOrtens verkligehet, NoBo, Kommunal, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet finnas på plats med informationstält.

Mer information: Kommer på En kärlek Botkyrkas Instagram enkarlekbotkyrkafestival nästa vecka.

Andreas Rau Medel startade festivalen för tre år sedan. Första året hade festivalen 500 besökare. Året efter tredubblades antalet. Nu hoppas han på ännu fler så att En kärlek Botkyrka kan bli rikskänt.

– Jag tror festivalen har stor betydelse för Botkyrka. Vi vill vara Botkyrkas ansikte utåt och kunna förebygga otryggheten.

I år har politiker pratat – kanske mer än någonsin – om hur de ska öka tryggheten. På vilket sätt menar du att er festival kan bidra?

– Vi kan inte förändra allt med en festival. Rom byggdes inte på en dag, men vi vill att folk har förtroende för att kunna komma hit till området trots alla skriverier i tidningarna. Det är en bit på vägen, säger Andreas Rau Medel.

En tanke med att starta festivalen var också att bryta den dominans som hiphop har i Botkyrka, menar han.

– Jag ville visa ett alternativ till hård gangsterrap. Det här är något annat.

Själv har han lyssnat på reggae så länge han kan minnas.

– Det är budskapet: Att det inte finns några olikheter mellan oss människor. Och gemenskapen: Reggaen har en najs vibe. Det är alltid glatt och positivt. Jag vet inte, finns det någon bättre musikgenre?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bland årets artister här han själv mest taggad på Partiet, men han tror också att Kaliffa kommer locka många.

– Vi försöker få en bra mix och att det ska vara många etablerade artister. Men vi vill självklart stötta unga här också. I år kommer till exempel Sara Nazari att framföra spoken word.

Norra Botkyrka tar plats på Way Out West

Här är årets artister på Albys festival

Fler festivaler i Botkyrka i augusti

Lördag 11 augusti Drakfestival
Basant Mela är ett årligt evenemang som anordnas av Pakistanska cricket och kulturföreningen i samarbete med Botkryka kommun. Det blir uppträdandne från artister från Pakistan, mat från det pakistanska köket, drakflygning och barnunderhållning.
Tid: 14.00 till 20.00
Plats: Brunnavägen 6, Norsborg

Söndag 19 augusti Barnens Festival
Duon Zillah & Totte uppträder på scenen, det blir även bland annat sagovandring, sångstund, käpphästuppvisning och ponnyridning.
Tid: 11.00 till 16.00
Plats: Hågelbyparken

Lördag 25 augusti This is Alby
Årets artister på Albys festival är Lamix, Ibbe, AJ och Sheko, LAS, Ambra, Bishat, Penda, DJ Linda Jordan.
Tid: 18.00 till 23.00
Plats: Alby torg

Lördag 25 augusti Ha-No Street festival
Syftet med festivalen är idrottsaktiviteter och att lyfta fram ro och glädje hos botkyrkabor genom dans, musik och tävlingar. Genom evenemanget vill arrangörerna också öka valdeltagandet i kommunen. Alla politiska partier i Botkyrka kommun har bjudits in. Evenemanget består av två delar: Klockan 11.00 till 14.00 är fokus på friidrott och klockan 15.00 till 18.00 kommer det att vara mingel, dans, zumba och musik. För barn finns det aktiviteter som hoppborg, ansiktsmålning, hennamålning, pyssel med mera.
Tid: 11.00 till 18.00
Plats: Brunna cricketplan

Lördag 25 augusti Eidfestival
Eidfestivalen är ett öppet evenemang där föreningarna erbjuder dans, musik, poesi, barnaktiviteter, tävlingar, gör det själv aktiviteter, hennamålning och mycket mer. I anslutning till festivalen finns marknad där du kan köpa mat, kläder och hantverk från olika delar av världen.
Tid: 11.00 till 22.00
Plats: Alby sporthall

Söndag 26 augusti Vi är Botkyrka
Botkyrkas sommar avslutas traditionsenligt med en festival i Hågelbyparken. Fika och mingla, se artieter och delat i olika aktiviteter. Fler än trettio föreningar och andra aktörer från kultur- och idrottslivet i Botkyrka tar plats i parken.
Tid: 12.00 till 16.00
Plats: Hågelbyparken