Kämpar. "Vi vill bara att våra kunder ska kunna ta två kliv över gatan till uteserveringen", säger Sten Tjäder. Foto: Jonna Claesson

Regler sätter krokben för poppis Söderkrog

Krångliga regler har ställt till det för populära krogen Snotty på Skånegatan i sommar. Succén med uteservering på gågatan uteblev när tillståndsenheten räknade besökare som tog sin öl de två förbjudna stegen över trottoaren.

  • Publicerad 11:50, 24 aug 2018

För fjärde året i rad genomförde Stockholm stad arbetet med gågator och sommartorg. Ett projekt som ska levandegöra stadens offentliga rum, skapa trivsamma utemiljöer och ett attraktivt stadsliv. Initiativet har visserligen öppnat upp möjligheten för krögare att flytta ut sina uteserveringar på gatan, dock ges inte serveringstillstånd för trottoaren. Något som satt käppar i hjulen för krögare.

– När vi väl hade fått tillstånd och byggt om uteserveringen fick vi reda på att det bara får ske bordsservering där. Det innebär att våra kunder inte får bära sin alkohol på egen hand två steg över trottoaren till själva uteserveringen, säger Sten Tjäder, ägare av Snotty.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt honom är det omöjligt att få serveringstillstånd på trottoaren, så länge trafikkontoret inte hyr ut marken till dem.

– Jag frågade dem men fick nej och då faller hela idén. Det värsta är att samtidigt som jag var i pågående diskussion med dem om hur det här gick att lösa, så skickade tillståndsenheten ner en inspektör till Snotty som satt och prickade hur många gäster som tog de två stegen från trottoarserveringen till själva uteplatsen. För det vill de ge oss en formell anmärkning, säger Sten och tillägger:

– Om de ska vara så nitiska i sin inspektion innebär det att vi kommer behöva två dörrvakter på heltid som ser till att ingen bär med sig glaset över trottoarkanten. Och då är hela förtjänsten borta. Tar man en titt runt Södermalm ser man direkt att det inte alls sköts så här på andra håll, det vimlar av människor som traskar över trottoarer med alkohol i händerna. Hur kan då tillståndsenheten agera så här?

Populär bar i Sofo kan tvingas flytta från Skånegatan på grund av högt ljud

Snotty har serveringstillstånd på båda sina uteserveringar. På den serveringen ute i gatan har man serveringstillstånd med villkor, och det är bordsservering. Då marken mellan Snottys två serveringar är en allmän trottoar får kunden inte transportera sin alkohol där över på egen hand, Foto: Sacharias Källdén

"Har informerat"

Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten, är frågande till kritiken och menar att de har varit noga med att informera krögarna om vad som gäller för uteserveringarna på gågatorna.

– Snotty har serveringstillstånd på båda sina uteserveringar. På den serveringen ute i gågatan har man serveringstillstånd med villkor, och det är bordsservering. Då marken mellan Snottys två serveringar är en allmän trottoar får kunden inte transportera sin alkohol där över på egen hand, det är på grund av risken för langning, säger Carina Cutlip.

Hade ni kunnat planera inför serveringstillstånden på gågatorna på ett bättre sätt?

– Det kunde vi säkert gjort, regelverket runt det här omfattas av flera olika förvaltningar. Det är miljöförvaltningen, trafikkontoret och socialförvaltningen. Serveringstillståndet kan beviljas när man har fått rätt att använda gatan eller parkeringsplatsen, då kan vi göra vår bedömning om alkoholen. Tillståndshavarna förväntas vara insatt i var och när de får servera alkohol och både vi och trafikkontoret har skickat ut information om vilka regler som gäller för uteserveringarna, säger hon.

Sten Tjäder och Helena Åman. Foto: Jonna Claesson