Missväxt. Enligt Jonas Andersson blev även rapsen dålig i år, på grund av en blöt höst och en kall vår. Foto: Lisa Halldén

Regn ger hopp efter halverad första skörd

Sommarens torka har halverat skörden på många Mälarövallar. Men med de senaste veckornas regn väcks nu hoppet om en andra skörd.

  • Publicerad 08:33, 10 aug 2018

Vi har fått många samtal. Oron är stor och vi har behövt agera lite psykolog åt många.

Gassande sol och minimalt med regn under maj, juni och juli har slagit hårt mot skördarna på Mälaröarna. Oron över foderbrist är stor bland öarnas hästägare.

– Vi har fått många samtal. Oron är stor och vi har behövt agera lite psykolog åt många. Men det är svårt att ge svar när man inte har några, säger Jonas Andersson, lantbruksansvarig på Wiggeby gård på Färingsö.

Wiggeby gård levererar foder till många hästägare, både på Mälaröarna och runt om i Storstockholm. Deras vallskörd halverades jämfört med normalåren och de kommer inte kunna möta all efterfrågan.

– Vi har jättemånga stamkunder som köpt av oss i 15-20 år, och vi har hittills sagt att vi till dem kan leverera ungefär 65 procent av det foder de förbrukar, säger Jonas Andersson.

Men det finns tecken på lättnad. Sedan augustis början har Wiggeby gårds marker fått mellan 70 och 130 millimeter regn och nu läggs all kraft på att klippa ner gräsvallarna igen så att de kan få en nystart.

– Nu kan man kanske skönja en andra skörd. Den blir lite senare, men det bör, kanske med 80 procents säkerhet, bli någonting i mitten på september, säger han.

Men sommarens oro för foderbrist har lett till höga priser och rykten om skördestölder. Det finns också en hel del mycket köpstarka stall som betalar i princip vad som helst för att säkerställa sitt foder inför vintern, menar Jonas Andersson.

Efter att ha förlorat halva intäkten på första skörden har Wiggeby gård höjt foderpriserna med cirka 25 procent.

– Men vi förlorar fortfarande på den torka som varit. Det finns en del som ockrar och luras i dessa lägen. Kanske många som ser sin chans nu och ser möjlighet att tjäna stora pengar snabbt. Men vi har ett nära samarbete med våra kunder som vi är måna om, säger han.

Han är också ödmjuk för att läget ser annorlunda ut i andra delar av landet. Vissa har förlorat upp till 70 procent av sina skördar.

– Färingsö verkar ha varit extremt lyckosamt. Det räcker med att man kommer upp mot Vallentuna, där har de bara fått tio millimeter regn. Och ölänningarna har fått sex millimeter sedan valborg, säger han.

Men vädret är ett lotteri och med många produktionsled är det svårt att vara helt nöjd.

– Man vill ha regn på vallarna och bra väder på spannmålen så att man kan tröska. Men man kan inte få allt, säger han.

RFSU till anstalt – för att snacka sex

Nyheter Relationer, kroppen och sex. När RFSU kommer på anstaltsbesök är det några frågor som diskuteras. Nu har turen kommit till Färingsöanstalten.fredag 23/8 6:15