Köerna ringlade långa vid Liljeholmen i morse. Foto: Hampus Jarnlo

Regn skapade busskaos i Stockholm

Morgonens regn i kombination med vägarbeten, olyckor och personalbrist har orsakat stora problem för busstrafiken i Stockholm. Samtidigt kraschade SL:s digitala reseplanerare. “Det har varit en strulig morgon helt enkelt”, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

  • Publicerad 11:02, 4 sep 2017

Förseningar, inställda avgångar och trängsel. Måndagsmorgonen har milt sagt varit problematisk för busstrafiken i Stockholm. På flera håll har det vittnats om stillastående bussar och långa köer för att överhuvudtaget kunna kliva på.

Inte minst vid Liljeholmen där ersättningsbussar för tvärbanan mellan Hammarby Sjöstad och Stora Essingen byter av varandra.

– Vi har suttit fast i en kvart, säger en resenär om sin resa till jobbet.

Fler åker buss än cyklar

Enligt SL är det flera saker sammantaget som orsakat den kaosartade morgonen. Men den främsta orsaken är regnet.

– Det är en kombination av olika saker som gör att det är lite stökigt i trafiken, men vi tror att en stor del av detta beror på vädret. Det regnar och fler vill åka kollektivt. Det innebär att det blir trängre på bussarna samtidigt som fler också väljer att åka egen bil. Det är den viktigaste faktorn. Det korkar helt enkelt igen som det inte gör när det är vackert väder och folk cyklar, säger Claes Keisu vid SL:s pressjour.

Olyckor och vägarbeten

I Södra länken var det på morgonen långa köer efter en olycka. Samtidigt pågår flera vägarbeten på olika platser i Stockholm, bland annat vid Fridhemsplan och på Långholmsgatan på Södermalm, vilket påverkar bussarnas framkomlighet. Trafikstörningarna fortsätter på olika håll runt om i Stockholm även nu på förmiddagen, enligt Sveriges Radios trafikredaktion.

"Det är lite personalbrist"

Samtidigt uppges Keolis, som kör bussarna, ha drabbats av personalbrist.

– Det är lite personalbrist på Keolis. Så det kan hända att man har behövt ställa in avgångar på grund av att förarna eller deras barn har varit sjuka, säger Claes Keisu.

Mitt i allt kraschade även SL:s digitala reseplanerare. Funktionen låg nere i cirka en halvtimme innan den kunde tas i drift igen. Orsaken uppges vara ett tekniskt fel.

SL tror att trafikläget lättar upp under dagen och hoppas att förutsättningarna för bussarna har förbättrats till eftermiddagen och kvällen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.