Totalt är det fyra separata modulhus som kommer byggas vid Båtmanstorpet. Foto: Danderyds kommun

Reichenberg (M) om bostäder för nyanlända: "kommer bli tuffare"

I sommar ska fyra moduldelar stå klara för 48 nya Danderydsbor vid Båtmanstorpet. Samtidigt har man inte några nya planerade bostadsprojekt och Olle Reichenberg tror att 2018 kommer bli tufft.

  • Publicerad 11:00, 5 mar 2018

Under 2018 ska Danderyd ta emot 139 nyanlända, ett antal som kommunen blivit tilldelad av migrationsverket. Men för närvarande finns det inga planer över var de personerna ska bo någonstans.

– Jag tror det kommer bli tuffare under 2018. Det är väldigt svårt att hitta bostäder och plats för bostäder, sen väcker det även väldigt starka känslor i kommunen när vi diskuterar det här, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: Het debatt om modulbostäder i Danderyd – "Det skulle vara anarki"

LÄS MER: Föräldrar arrangerar integrationsföreläsning vid Danderyds gymnasium

Kvoten tillhör 2017

Nyligen har man börjat förbereda för fyra modulbyggnader vid Båtmanstorpet, vid Enebybergsvägen. Totalt är det 48 nyanlända som ska flytta in där efter det att projektet är klart - vilket beräknas till sommaren.

– Det antalet ligger inom den kvot som vi hade för 2017. Men just nu känns tillströmningen till kommunen osäker och jag antar att det beror på att utslussningen från migrationsverket inte går lika fort, säger Reichenberg.

LÄS MER: Här planerar Danderyd bygga fler tillfälliga bostäder

Sedan tidigare har kommunen ordnat med modulbostäder vid Enmans väg och i närheten av Danderyds gymnasium – två projekt som orsakade stor debatt.

– Sen inflyttningen påbörjades har jag inte hört om några synpunkter. Jag uppfattar att det fungerar väl och att de boende fungerar väl med sin omgivning. Sen har vi satsat på att det ska finnas människor runt om kring, boendestödjare bland annat, som ska hjälpa dem tillrätta.

"Diskutera nästa steg"

Frågan hur man ska lösa situationen under 2018 hänger fortfarande i luften. Kommunen hoppas att en del modullägenheter ska bli lediga.

– En del når sin etableringsperiod och hittar bostad på annat sätt, då kan det bli en liten utströmning, men situationen är svårbedömd, säger Reichenberg och fortsätter:

– När vi är klara med det här (bostäderna vid Båtmanstorpet) får vi diskutera nästa steg. Det finns inte några ytterligare projekt som det här, så då är frågan om vi ska hitta ytterligare någon ny plats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10