Reidar väcktes av explosionen: "Hela sängen skakade"

Nattens explosion på Östermalm hördes över stora delar av Stockholm. Reidar Andersson var en av alla boende i området som vaknade. ”Det var en jäkla smäll. Hela sängen skakade”, säger han.

  • Publicerad 11:45, 13 jan 2020

Klockan 01.09 natten till måndagen inträffade en detonation i bottenplan på en bostadsfastighet vid korsningen Gyllenstiernsgatan och Karlavägen på Östermalm.

En port totalförstördes och fönsterrutor i både den aktuella och intilliggande fastigheter krossades till följd av den kraftiga explosionen. Enligt uppgifter ska även en lägenhet vara totalt urblåst.

Reidar Andersson, som bor på Oxenstiernsgatan alldeles bredvid, var en av alla som vaknade av smällen.

– Jag låg och sov och vaknade jag av att hela sängen skakade. Det var en riktig jäkla smäll, säger Reidar som har sitt fönster mot huset där explosionen inträffade.

Polisen: "En av de kraftigaste explosionerna vi haft i regionen"

Han berättar att han såg människor springa ut ur huset och att han själv funderade på vad han skulle göra.

– Folk strömmade ut på gatan. Då blev jag lite skärrad och tänkte: ska jag gå ut eller inte? Men sedan tänkte jag att det inte var någon idé eftersom det redan var så mycket folk ute ändå. Så jag satte mig ner och tog en kopp kaffe. Men det var jävligt svårt att sova, säger Reidar Andersson.

Vad tänkte du när du hörde smällen?

– Till en början ingenting. Jag undrade mer vad fasen det var som hände här. Men sedan började ju så klart tankarna att snurra, säger han.

Förra lördagen brann en bil på gatan utanför bostadshuset – något som Reidar menar är en ovanlig företeelse i området. Att det nu inträffar en explosion tror han inte är en slump.

– Det är det som förvånar mig. Och då börjar man ju undra vad fan är det som håller på att ske? Finns det några samband? Här har det alltid varit lugnt och fint. Vi har inget tjafs och det är så harmoniskt här. Nu kryper det bara närmare och närmare, säger Reidar.

Vad tänker du som boende om det som hänt?

– Jag tycker att det rent ut sagt är för jävligt. Och jag är förbannad på politikerna. De snackar så jävla mycket skit. Det vore bra om de i stället kunde ta krafttag kring det här och stifta strängare lagar och få ut fler poliser, säger han.

Reidar Andersson tror att händelser som denna kommer att bidra till ett ökat säkerhetsmedvetande bland de boende i området.

– Jag tror att man kommer bli mer observant. Jag skulle önska att alla bostadsrättsföreningar gick ihop och fick sätta upp egna vakter som går runt och bevakar området.

Du menar att det är nödvändigt med privat säkerhet?

– Det är vad jag tror, som det är nu fungerar det ju inte. Man måste kunna sova, det finns ju barnfamiljer här som påverkas också.

Är du själv orolig?

– Det är ju klart att man är orolig. Du vet inte om du går säker på stan. Snart vågar man inte ens gå ut.

Förundersökning inledd

Händelsen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse och både nationella bombskyddet och polisens tekniker arbetade på måndagsmorgonen på platsen. Inga personer har enligt polisen skadats men de materiella skadeverkningarna är till synes stora. Under förmiddagen har bland annat glasmästare funnits på plats för att byta trasiga fönsterrutor till följd av detonationen.

Flera andra boende i området som StockholmDirekt pratat med vittnar om att de väcktes av smällen i natt.

– Vi vaknade av en kraftig explosion, säger en kvinna som bor i ett hus bredvid.

En annan berättar att hon hörde en ”jävla smäll” och sedan såg rök på gatan följt av människor som sprang ut.

– Det var en jäkla smäll, säger ytterligare en man som vill vara anonym.

Som flera andra kommer han inte åt sin bil som står parkerad nära porten bakom avspärrningsbanden.

– Min bil står där inne. Jag vet inte om den klarat sig, men den har garanterat fått skador, säger han.

Skolan öppet som vanligt

Under måndagsmorgonen har en förskola, som ligger bakom avspärrningarna i det angränsande huset, hållit öppet som vanligt.

– Jag står och försöker guida alla föräldrar som ska lämna. Det är ingen som vet vart de ska, säger hon.

Enligt henne har inte verksamheten påverkats av händelsen.

– Vi kör på som vanligt. Det är jätteobehagligt det som hänt så klart. Men som tur är verkar ingen ha skadats.

Polisen har ännu inte gripit någon för dådet.

Kraftig explosion i bostadshus på Östermalm inatt

Vaknade. Reidar Andersson vaknade av explosionen och såg människor springa ut ur huset. "Jag tror att man kommer bli mer observant", säger han. Foto: Clarence Frenker

Skador. Bombskyddet och polisens tekniker arbetade på måndagsmorgonen på platsen. Foto: Clarence Frenker