Rejvare startar politiskt parti – vill släppa allt fritt

Rejvprofilen Damien Eie har tröttnat på att polisen trycker till hans kultur. Så han ger sig in i lokalpolitiken med ett eget parti: Technopartiet. Och ni kan aldrig ana vad som står på agendan.

  • Publicerad 20:03, 20 nov 2017

Stockholm är en stad fylld med uniformer som håller folk i schack

Damien Eie, 48, är dj och veteran inom den svenska rejvscenen. Han figurerar ofta i media och är van att ha polisen efter sig med blåslampa – senast förra sommaren då kulturföreningen Fritt forums fester i Liljeholmen stängdes ner med kraft.

Polisens motivering då: för mycket knark. Rejvarnas svar: skitsnack, det är mer knark på Stureplan.

Nu säger Damien Eie att han tröttnat på "en stad fylld med uniformer som håller folk i schack". Han vill komma in i Stadshuset med sitt nya parti Technopartiet, vars politik han beskriver som anarkistisk och ultraliberal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Inget parti har något för oss, folket. De lever på populism och lögner. Politikerna bor i en värld vi andra inte kommer åt. Det är olika regler som gäller för de som har makt och pengar och oss andra. Det är bara massa förmynderi. Mer maktstrukturer än frihet, förklarar Damien Eie eldigt.

Frihet är viktigaste frågan

Politiskt säger Eie att han som ultraliberal egentligen borde ligga närmast Liberalerna, men att de ”blivit frikyrkliga”. Moderaterna och Socialdemokraterna sitter fast i ”dogmer från forntiden, som om det var 70-tal”. Bara Centerpartiet ser han som hyfsat progressiva.

Polisblockad mot kulturhus i Marievik - Nu ska rejven stoppas

Så vilka är de viktigaste valfrågorna för hans eget nystartade Technopartiet? Jo:

Personlig frihet. Politiker och myndigheter ska inte bestämma hur, när och var vuxna umgås. Alkohollagen är föråldrad och du kan ändå köpa svartsprit i varje gathörn. Polisen har fått för mycket makt och ska skydda medborgarna, inte jaga dem för småbrott.

Det offentliga rummet. Vem har rätt till det? Stockholm ska vara en öppen stad för alla. Varför är det okej att smälla upp reklam överallt om du har pengar, men gatukonst är förbjudet? Varför ska klagande bostadsrättsföreningar kunna tvinga bort krogar från innerstaden? 

Gratis kollektivtrafik. Fri rörlighet för alla över hela staden.

Jurist om rejvblockaden i Liljeholmen: “Liknande fall har vunnit i högsta domstolen”

Brinner för natten

Damien Eie brinner föga förvånande främst för är sådant som rör nöjesliv i natten. För honom är det en rättighet att ha kul. Han återvänder ständigt till att den rådande makten ägnar sig åt korruption och hyckleri i frågan, medan techno står för kärlek och frihet.

Eie blickar ut mot Europa och nämner Tyskland, Portugal och Georgien som han ser som progressiva länder gällande individuell frihet, klubbliv och liberal narkotikapolitik.

– Du får köpa öl på krogen men du får inte vara full på krogen. Det är dubbelmoral. Och de snäva öppettiderna är fett stressande. Du ska hinna jobba heltid, sedan gå ut, käka. ha kul, dansa och hitta en partner innan det stänger klockan 03. Det är för stressigt och leder till våld på gatan. Du borde få ha öppet dygnet runt.

Varifrån kommer basdunket i Bagarmossen?

Du är drogliberal. Vad har Technopartiet för narkotikapolitik?

– Drogliberal och drogliberal. Jag tror på den fria individen och fria val och där ingår droger. Det betyder inte att jag vill att det ska stå folk i varje gathörn och sälja knark till barn. Och vi måste såklart har skyddsnätet för de som behöver hjälp. Empatin får inte glömmas bort. Men vi måste snarare titta på vad det är som får folk att vilja berusa sig. Även här finns ett enormt hyckleri. Staten tycker det är helt okej att dricka sprit, det farligaste giftet, och supa bort ditt liv. Du får också spela bort allt du äger på Jack Vegas.

"Techno är kärlek"

Så den mest brännande frågan: är Technopartiet på riktigt? Typ, ja, kanske, eller, nja? 

– Det började som en lek mellan politiskt intresserade vänner och ska kanske mer ses som ett kulturpolitiskt utspel. Men ja, det blir mer och mer allvar av Technopartiet. Roger Mogert (S) har varit kulturborgarråd i tre år och har varit knäpptyst. Var är kulturen? Folk reser och ser världen och det finns andra källor än Aftonbladet och Expressen nu för tiden. Det går inte att prata som om det vore 1930-tal längre. Samhället måste gå framåt. Och där kommer technon in. Techno är kärlek.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

1, 2, 3, techno. Damien Eie letar efter frihet i Stockholm men hittar ingen. Därför startar han nu Technopartiet. Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.