Hemlös? I vinter ska reklamtavlor utomhus visa information riktad till personer som är hemlösa. Tavlorna ska bland annat visa vägen till närmsta härbärge eller annan hjälpinsats när det är riktigt kallt ute. Foto: Clear channel

Reklamtavlor på stan ska hjälpa Stockholms hemlösa

När det blir minus sju grader kallt sätts det in extra resurser för att hjälpa Stockholms hemlösa.

  • Publicerad 19:00, 29 nov 2018

Det är reklambolaget Clear channel som tagit fram ett nytt nödsystem för att hjälpa några av Stockholms mest utsatta invånare.

Bolagets 50-tal reklamtavlor som sitter ovan mark runt om i Stockholm ska i vinter visa skräddarsydda budskap riktade till personer i hemlöshet.

Ny strategi ska hjälpa hemlösa

När utomhustemperaturen når just minus sju grader visas information om var man kan hitta nyetablerade värmerum, anpassat efter var en befinner sig. De digitala reklamskyltarna kan också användas till att mobilisera volontärer samt samla in exempelvis filtar och kläder.

Budskapen anpassas efter tid på dygnet, temperatur, väder, plats och efter vilken information som hjälporganisationerna vill nå ut med.

– Tavlan kan till exempel visa att det 375 meter härifrån finns en kyrka som öppnar om tio minuter där man kan gå in och söka skydd och få en bit mat, säger Ola Klingenborg, Nordeuropachef på Clear Channel, till StockholmDirekt.

Pro bono

Bolaget står självt för alla kostnader som testet innebär.

– Vi finns i alla stora städer och tillhandahåller olika sorters infrastruktur som lånecyklar, elbilsladdare och busskurer med realtidsinformation. Det här är ett perfekt tillfälle för oss att hjälpa till och visa vad vi kan. Vi tror och hoppas att det kommer att ha tydlig effekt, säger Ola Klingenborg.

Tavlorna vid Plattan, Odenplan, Medborgarplatsen och Stureplan pekas ut som extra viktiga.

Flera tusen lever i hemlöshet

Cirka 1 400 personer i Stockholm beräknas leva i akut hemlöshet, vilket betyder att de är hänvisade till akuta boendelösningar som exempelvis härbärgen, akutboenden, camping, vandrarhem, alternativt sover ute.

Stockholms stadsmission och Ny Gemenskap samarbetar med Clear channel i testet som ska utvärderas efter vintern.