ÖKAR. Marie Holmqvist, anläggningschef, tycker det är positivt att fler barn och unga hittar till badet. Foto: Linda Gren

Rekordhögt tryck på Eriksdalsbadet

Medan stans andra simhallar har stängt har besöksantalet på Eriksdalsbadet skjutit i höjden. Något som chefen Marie Holmqvist välkomnar med öppna armar: "Vi kan allt ta emot ännu fler".

  • Publicerad 06:40, 23 feb 2018

Trots att det är en vanlig gråmulen onsdagsförmiddag i februari plaskas det febrilt i de många bassängerna på Eriksdalsbadet. Inte minst äventyrsavdelningen är särskilt populär.

För Ella Ahlstedt, 9 år, är den hela anledningen till att hon är här. När hon tillsammans med sin familj reste från Löddeköpinge i Skåne för en semester i storstan var det ingen tvekan om var den skulle avslutas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag älskar äventyrsbad, det finns så många roliga grejer att leka med!

Även pappa Rickard Nielsen är nöjd med valet.

– Många hallar är sunkiga gamla 70-talsbyggnader men här är det fräscht. Det verkar hålla bra standard, vi kollade på nätet och tog det för att det såg ut som det största och bästa i Stockholm, säger han.

"Positivt med fler barn"

Och nog är badet poppis. Antalet besökare har ökat för varje år och under 2017 slogs återigen rekord med hela 1 350 000 besök – lika många som stadens andra femton bad tillsammans.

Förslag: Ge stockholmarna fler bastuflottar

En förklaring till att statistiken skjutit i höjden är att flera bad har stängt, däribland Forsgrenska badet på Södermalm som just nu renoveras och Liljeholmsbadet som fått klappa igen för gott. Även GIH-badet på Östermalm är fortsatt stängt för renovering. Men det ökade trycket är inget som hittills påverkat verksamheten negativt, enligt anläggningschef Marie Holmqvist.

– Nej, vi har gott om plats. Jag tycker det är glädjande att vi lyckas locka fler, framförallt barn och ungdomar där vi ser den största ökningen. Det är ett bra kvitto på att vi lyckats nå ut och engagera dem, säger hon.

HELA LISTAN: Så smutsigt är ditt badhus

Sedan Marie Holmqvist tillträdde som chef för två år sedan har en hel del justeringar gjorts för att få ordning på badet. Upprepade anmälningar om sexuella ofredanden i bubbelpoolerna under 2015 och 2016 ledde till att man satte upp övervakningskameror. Man har också utvecklat ett samarbete med polisen, som utbildat personalen i hur man hanterar hot och våld. Trots det har det inte varit helt problemfritt.

– Det har varit någon incident där någon lagt en oönskad hand på ett ben eller liknande, tyvärr kommer ju inte kamerorna åt helt i poolen. Men det är betydligt bättre än tidigare, och vi är noga med att anmäla allt. Det sänder en viktig signal.

"Kan ta emot ännu fler"

För att möta upp det ökande antalet besökare har man också strukturerat om i personalstyrkan och anställt fler lokalvårdare. Fler besökare torde nämligen också innebära mer smuts. Men den enda negativa negativa signalen Marie fått från besökarna är att det numera kan upplevas trångt i omklädningsrummen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Folk tycker att känns trångt så fort de behöver leta för att hitta ett skåp, men skåp har vi alltid, säger hon och fortsätter:

– Vi har 30 000 kvadratmeter här som definitivt inte är maximalt utnyttjad ännu. Vi kan allt ta emot ännu fler.

Ingen k-märkning – nu säljs Liljeholmsbadet

Besökstoppen 2016

1. Eriksdalsbadet – 1,2 miljoner besök.

2. Västertorpsbadet – 210 000 besök.

3. Farstabadet – 202 000 besök.

4. Vällingbybadet – 179 000 besök.

5. Skärholmsbadet – 170 000 besök.

Källa: Idrottsförvaltningen

NÖJD. Nioåriga Ella Ahlstedt som rest ända från Skåne är mer än nöjd med äventyrsbadet . Hämed mamma Marie Ahlstedt och pappa Rickard Nielsen. Foto: Linda Gren

Vad tycker du?

Känner du dig trygg på Eriksdalsbadet? Vill du ha ordningsvakter? Och är det rent och fräscht?

Skicka ett mejl till sn@direktpress.se eller in och diskutera på stockholmdirekt.se/sodermalmsnytt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.