Populär. Båtlinje 89 mellan city och Ekerö har lockat riktigt många resande i sommar. Båten kommer fortsätta köra året runt. Foto: Jannie Flodman

Rekordmånga åkte pendelbåt i sommar

Första sommaren med pendelbåt till Ekerö lockade rekordmånga resenärer. Fler än 26000 resenärer tog båten under juli.

  • Publicerad 14:41, 30 aug 2019

Det var i augusti förra året som båtlinje 89 blev en del av kollektivtrafiken på riktigt. Båten som åker mellan Ekerö, Kungshättan, Ekensberg, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand, hade då testkörts av SL under två år.

Men under försöksperioden hade båten sommarlov, så i år var det första gången som den körde även i semestertid. Och båten har haft överraskande många resenärer under juli, enligt Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Under den här månaden reste hela 26 727 personer med linjen.

Här kan du båtluffa med SL-kortet

– Under sommaren sker många ombyggnationer av spår som påverkar resenärerna, inte minst den av Getingmidjan, vilket gör att pendlare och turister söker sig naturligt till andra trafikslag. Men en sådan rekordökning vi sett i sommar hade vi inte väntat oss i semestertider på en sträcka som primärt är till för pendlare, säger Gustav Hemming i ett pressmeddelande.

Trafiken fortsätter året runt

Ny cykel-pendelbåt införs i sommar

Även juni var en stark månad för pendelbåten, som då lockade 21 313 resenärer. Det kan jämföras med juni 2018 med 3 675 resande.

Sommartrafiken var ingen engångsföreteelse utan båtlinjen ska fortsätta att köra året runt.