I år besöktes Järvaveckan av fler personer än någonsin. På bild syns politiker och kulturutövare från området i ett panelsamtal om segregation och kultur. Foto: Evelina Hertz

Rekordmånga besökare till årets Järvavecka

Rekordmånga besökte årets Järvavecka. Nästan 53 000 personer tog sig till Spånga IP för att bland annat lyssna på politiker, söka jobb och gå på konsert.

  • Publicerad 11:27, 17 jun 2019

På söndagen avslutades den fjärde upplagan av Stockholms politikervecka, Järvaveckan, på Spånga IP. Under de fem dagarna har det hållits 100 seminarier, partiledare har talat och flertalet lokala artister – som Dree Low, Imenella och Elias Abbas – har uppträtt.

Sedan starten 2016 har antalet besökare vuxit för varje år. Förra året besökte över 30 000 personer Järvaveckan, och då var det nästan en tredubbling av antalet besökare från året innan.

Att bryta utanförskap

I år blev det alltså rekord igen med hela 53 000 besökare. När StockholmDirekt pratar med Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman håller han fortfarande på att smälta att intresset var så stort i år.

– Det är helt otroligt. Jag är fortfarande skakad, säger han.

Den stora uppslutningen tror Ahmed Abdirahman beror på att folk helt enkelt bryr sig om Sveriges framtid.

– Det handlar om att bryta utanförskap och vi är så glada och tacksamma att vi haft 53 000 deltagare som bryr sig, som vill mötas och samtala med varandra, istället för om varandra, säger han.

Många lokala aktörer

Stiftelsen The Global Village, som ligger bakom Järvaveckan, har jobbat mycket med att engagera och underlätta för att lokala aktörer ska kunna delta. Ahmed Abdirahman uppskattar att ungefär en tredjedel av deltagarna kom från närområdet.

– Vi har många fantastiska eldsjälar i området som kanske inte har så stora resurser och då ska de inte behöva betala för att delta. Så vi har stöttat med bland annat marknadsföring och tillgång till huvudscenen, seminarietält och utställningstält. Man kan inte göra allting själv, vi måste göra detta tillsammans, bara då är det möjligt, säger Ahmed Abdirahman.

Till nästa år vill Ahmed Abdirahman bredda utbudet under veckan ännu mer.

– Vi måste lyssna på folk och se vilka behov som finns. Vi vill jobba långsiktigt och hållbart, och vi vill jobba hela året för att förbättra oss.

Panelsamtal och konsert

Veckan rundades av med partiledartal från Moderaternas Ulf Kristersson och efter det ett panelsamtal mellan politiker och lokala kulturutövare om musik och segregation.

Allt avslutades på kvällen med en konsert med Husbys egna Blizzy.

Jobben lockade folk till Järvaveckan från start

Hässelby gård får en pimpad gran i vinter

Nyheter Kulörta lampor ska få torget att leva Staden rustar för fullt för att skapa mer liv på gator och torg även vintertid. För Hässelby gård betyder det att torget kommer smyckas med en färgglad julgran.tisdag 19/11 16:43

Här kan Riksby få nytt kollektivhus

Nyheter Inflyttning först om sex år För att skapa mer liv och rörelse bland grannarna finns planer på att bygga ett kollektivhus i Riksby. Tanken är att gemensamma utrymmen på bottenplan ska bidra till fler möten mellan människorna i...tisdag 19/11 16:40