Klipp häcken! Med insyn på tomten blir det svårare för inbrottstjuvarna att jobba. Foto: Mostphotos/Arkivbild

Rekordmånga inbrott i Botkyrka i december

Många bortresta och nyfallen snö gav inbrottstjuvarna guldläge i december. Hela södra Stockholm är drabbat av vad polisen misstänker kan vara en liga. I Botkyrka slog bostadsinbrotten nytt rekord.

  • Publicerad 14:43, 8 jan 2019

64 inbrott och 18 inbrottsförsök. Det blev ett mörkt facit för inbrottsstatistiken i Botkyrka årets sista månad. Inbrotten har faktiskt aldrig varit så många sedan man började föra statistik lokalt för tio år sedan.

Men det är inte bara Botkyrka som drabbats, inbrotten gick upp kraftigt i flera delar av södra Stockholm. Polisen misstänker nu att en liga ligger bakom ökningen.

– Det är troligen en liga som har verkat i hela södra Stockholm. Huddinge har ändå klarat sig hyfsat bra jämfört med till exempel Södertälje och Botkyrka. Det har varit bra utgångsläge för tjuvarna. Dagen innan julafton, då många reser bort, öste det ner snö. Så det var lätt att se om folk var hemma, säger Anna Schelin, Huddingepolis.

Tullinge värst drabbat

I Botkyrka slog tjuvarna nästan lika ofta till mot lägenheter som mot villor och radhus. Det värst drabbade området var Tullinge. Där fick 19 hem inbrott under december, följt av Tumba (14 inbrott) och Hallunda (11 inbrott).

Att bryta upp en altandörr och att slå sönder eller lyfta ur ett fönster var bland de vanligaste tillvägagångssätten. Insynsskyddade tomter med höga häckar eller med gräns mot ett skogsparti där man får jobba ostört är tjuvarnas favoriter.

Greps på bar gärning

Det är värt att lägga tid och pengar på att skydda sig, menar Mats Backström, inspektör på Botkyrkapolisen med ansvar för Grannsamverkan.

– Installera lås på fönster och altandörrar och ha belysning på tomten. Alla brottsförebyggande åtgärder som gör att det tar längre tid för tjuvarna ökar chansen att de blir upptäckta av någon granne och att polisen hinner ta fast dem. I december greps fyra personer i norra Botkyrka under pågående inbrott för att någon ringde polisen i tid, säger han.

Flera inbrott stoppades

Och trots ett mörkt avslut ser Mats Backström flera ljuspunkter med inbrottsåret 2018. Jämfört med 2017, 2016 och 2015 minskade antalet bostadsinbrott.

– Det är positivt att vi ser en rejäl minskning med 81 inbrott jämfört med 2017. Och antalet inbrottsförsök, alltså avbrutna inbrott, ökade. Det kan bero på att fler har installerat inbrottsskydd. Flera inbrott har också avbrutits av larm och vakna grannar, säger Mats Backström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så ser det ut i din kommundel

Hela Botkyrka:

December: 64 inbrott och 18 inbrottsförsök

2018: 233

2017: 314

Per kommundel:

Antal inbrott i december, hela 2018 (hela 2017 inom parentes) per kommundel

Tullinge: 19, 78 (56)

Tumba: 14, 49 (75)

Uttran: 3, 13 (6)

Grödinge: 1, 5 (9)

Slagsta: 3, 18 (28)

Hallunda: 5, 11 (25)

Norsborg: 11, 35 (57)

Alby: 8, 18 (38)

Fittja: 0, 6 (20)

Så skyddar du dig

Tips från polisen:

Ta hjälp av dina grannar. Gå med i grannsamverkan i ditt område. Gå in på samverkanmotbrott.se för att få hjälp att starta en grupp eller kontakta din lokala polisstation.

Inbrottssäkra huset. Sätt in bra lås på dörrar och rejäla fönster. Har du tomt? Kapa ner buskar som skymmer sikten, då blir det svårare för tjuvar att jobba ostört.

Ska du resa bort? Bor du i villa kan du be en granne ta hand om post, slänga lite sopor i din soptunna och eventuellt flytta saker som ligger ute på tomten.

Prata med främlingar. Säg hej till folk i området du inte känner. Är det en inbrottstjuv känner den sig observerad, är det en ny granne eller besökare kanske du kan hjälpa till med något.

Vill du veta mer om Grannsamverkan? Kontakta Mats Backström på Botkyrkapolisen på telefon: 010-564 63 43 eller mail: mats.a.backstrom@polisen.se.