Vågar. Tiden mellan kontrakt och tillträde har blivit kortare, vilket resulterat i att fler väljer att köpa nyproduktion, enligt Booli. (OBS! Genrebild) Foto: Mostphotos

Rekordmånga nyproducerade lägenheter prissänks i Stockholm

Antalet nyproducerade lägenheter som prissänkts i Stockholm var rekordhögt i april. Det visar nya siffror från bostadssajten Booli.

  • Publicerad 11:43, 10 maj 2019

I april var den genomsnittliga prissänkningen för en nyproducerad bostadsrätt i Stockholm -8,6% från utropspriset. Det visar en ny sammanställning från bostadssajten Booli.se. Samtidigt var antalet prissänkta nyproduktioner var rekordhögt. Totalt var cirka 16 procent av de nyproducerade lägenheterna i Stockholm prissänkta i april, vilket kan jämföras med övriga landet där snittsiffran är -8,7 procent.

– Den höga andelen prissänkta lägenheter kan ställas i relation till att vi haft en lång period med ett högt utbud. Utbudet av nyproduktion är något lägre nu, men en del av de nyproducerade lägenheter som är färdigställda har troligtvis köpts tillbaka och kan komma ut på andrahandsmarknaden där budgivning får leda fram till marknadspris, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Kortare tid mellan kontrakt och inflytt

Enligt Matilda Adelborg har också själva köp- och säljförfarandet av nyproduktion i Stockholm förändrats.

– Eftersom det finns inflyttningsklar nyproduktion i framförallt Stockholm kan grupper som tidigare uteslutit nyproduktion eftersom det varit lång tid mellan kontrakt och inflyttning överväga att köpa nyproducerat. Risken kan dessutom upplevas lägre när du kan både köpa och sälja på samma marknad, säger Matilda Adelborg.