Fler i år. Nu tittar de fram runt om i kommunen, rävarna med sina ungar. Foto: Mostphotos

Rekordmånga rävungar i Danderyds trädgårdar

Under de senaste dagarna har vitvårdarna i Danderyd fått in flera samtal om rävungar i trädgårdarna. Men man tänker inte vidta några åtgärder.

  • Publicerad 11:15, 2 jun 2020

De bor inte där för evigt utan kommer att flytta inom ett par veckor.

Nu är tiden här då man börjar se de små röda knytena titta fram från sina gryt. På flera håll i Danderyd har rävungar och deras mammor flyttat in i trädgårdarna.

– Ja, det är mycket mer rävar, jag har aldrig varit med om så många. Vi är uppe i sju–åtta familjer i år, säger Mikael Mustonen, viltvårdare i kommunen.

Han och hans kollegor har fått flera samtal från boende, eftersom rävarna kan ställa till med lite besvär i trädgårdarna.

– Ja, de är lekfulla små djur så de har grävt i rabatter och bitit av en sladd på en elslinga, säger Peter Mattson, även han viltvårdare.

I dagarna åker de runt i kommunen och besöker de som har ringt in om att de sett rävar på sina tomter.

–  Det är vårt ansvar. Vi försöker ta en platskontakt med folk. Det är så många olika åsikter om räven, så vi åker ut och pratar med dem och informerar, säger han.

Många rävar i år

Varför det är mer räv i år kan ha flera förklaringar. Det kan bero på den milda vintern och även på tillgången på mat i trädgårdarna. Många är rädda för att rävarna kan vara farliga för husdjuren. Men så behöver inte vara fallet.

Mikael åkte i veckan ut på ett samtal där ägaren var orolig för sin hund, en papillon.

– Kvinnan ringer och säger att en rävfamilj bor på hennes tomt och hon är rädd att de ska ta hennes hund. Men när vi går runt huset så håller hunden och ett par rävungar på och leker med en tennisboll, det var lite "Micke och Molle"-stämning.

– Det finns många skrönor om att räven tar alla djur, men de är skygga djur, säger han.

Är fridlyst

Har man problem med räven så finns det inte mycket att göra, då räven just nu är fridlyst. Ungarna kommer dock att flytta ut snart, menar han.

– De bor inte där för evigt utan kommer att flytta inom ett par veckor, sedan ska man tänka på att man inte ska mata dem, säger Mikael Mustonen.

Jan Ledberg, som är viltvårdare, har inte märkt att det skulle vara fler rävar i Täby i år.

– Inte som vi märker, vi får samtal om skabbräv, men fjolårsräven tappar päls nu vilket kan se ut som skabb. Räven syns mer för att de letar mat nu helt enkelt, säger han.

Tänk på att:

Inte mata räven, om man inte vill att den ska stanna längre.

Inte röra vid djurungar, då kan mamman sluta ta hand om dem.

Rävarna äter ofta råttor och andra smådjur.

Under vår och sommar får räven inte förflyttas eller tas bort.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt