Ökning. Allt fler tjejer har i år sökt sig till Åvas teknikprogram, här är de tjejer som har tre år av teknik framför sig. Foto: Täby kommun

Rekordmånga tjejer vill gå teknik på Åva

I år har Åvas satsningar gett resultat. Rekordmånga tjejer har sökt sig till teknikprogrammet på gymnasieskolan.

  • Publicerad 11:30, 24 aug 2020

Åva gymnasium har under flera år gjort satsningar på att få fler tjejer att börja studera teknikprogrammet . I år har satsningarna gett effekt.

– Vi har i år sett att allt fler tjejer vill gå teknikprogrammet och antalet sökande har ökat för varje år, säger rektor på teknikprogrammen Magnus Folkesson.

Förra året började 14 tjejer på en teknikutbildning på skolan men i år är antalet uppe i 20. Vilket är ett bra resultat enligt Magnus Folkesson. Han tror det beror på de satsningar som skolan gjort de senaste åren, som har bestått av flera olika aktiviteter.

– Vi har haft ett långsiktigt arbete med detta. Vi satsar på aktiviteter och vi bjuder in grundskoleelever i Täby kommun att prova teknikaktiviteter, likt ett studiebesök. Bland annat har vi anordnat "Tjejer kodar" och mingelkväll för de som är intresserade.

Kommer att starta fler samarbeten

Han menar att det är viktigt att börja i tid då det är flest män som arbetar i branschen idag.

– Ja, den är fortsatt mansdominerad, det handlar om normer som sätts tidigt och som bestämt vad tjejer ska göra och vad killar ska göra. Men vi vet att branschen har ett skriande behov av fler kvinnliga ingenjörer, säger han.

I år kommer skolan att fortsätta sitta arbete med att bryta normer. Man ska samarbeta med Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). Hur samarbetet kommer att se ut är ännu inte bestämt.

– Det är jättekul att vi kan fortsätta vårt arbete och vårda de elever som vi har och fortsätta jobba med normer och värderingar, säger han.