Storsäljare. Daniel Höglund på Hemköp Skanstull har sålt ovanligt mycket is den här sommaren. Foto: Patrik Wirén

Rekordsommar – även för isleverantörerna

Den extrema hettan får stockholmarna att köpa is som aldrig förr.

  • Publicerad 14:34, 25 jul 2018

Glass och dryck är givna storsäljare i värmeböljan. Men även isen är hett eftertraktad hos stockholmarna. Jonathan Fröberg är verksamhetskoordinator på Iscompaniet som levererar is till både privatpersoner och de stora livsmedelskedjorna. Enligt honom slår sommaren 2018 alla rekord.

– Det är en otroligt stor efterfrågan på is. Juni månad brukar vara absolut störst, sedan brukar det lugna ned sig, men i år har det bara fortsatt öka. Vi har inte riktigt lyckats leverera så mycket som vi hade önskat men producerar för fullt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Isen används framför allt till kylning av drycker. Att kyla ned en flaska eller två klarar de flesta på egen hand, men när en skottkärra ska fyllas med 40 kilo is räcker inte det vanliga frysskåpet till. Och just den här sommaren är det alltså ovanligt många skottkärror som ska fyllas.

– I Stockholm ser vi ingen skillnad på stadsdelar, utan det är generellt väldigt många beställningar. Hela Sverige ringer och vill ha is från vårt lager i Spånga, säger Jonathan Fröberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att fler stockholmare än vanligt har is på inköpslistan bekräftas av Daniel Höglund, butiksmedarbetare på Hemköp Skanstull.

– Vi har sålt jättemycket is den här sommaren och tar in mycket mer än vanligt. Det handlar om uppemot 20 lådor i veckan med påsar på två kilo styck, säger han.

De som handlar is nöjer sig oftast inte med att bara köpa en påse utan handlar i regel ett större antal, tillägger han. Det gör att stora kvantiteter kan försvinna ganska kvickt ur butiken.

– Och i år har isen till och med varit restad, alltså slut i lager, när vi lagt in en beställning. Det har aldrig hänt tidigare, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android